Anunțul vine din partea vicepremierului Raluca Turcan. Aceasta a confirmat faptul că premierul Ludovic Orban a convocat, miercuri seara, la întoarcerea din vizita efectuată în Statul Israel şi Palestina, o şedinţă operativă cu privire la situaţia epidemiei de coronavirus cu factori de răspundere din Ministerul Sănătăţii, MAI, MApN şi Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, pentru o analiză a măsurilor care se prefigurează în special în localităţile cu rata de infectare de peste 3 la mie.

„Da, aşa este, premierul s-a întors dintr-o vizită oficială în Israel şi acum este la Palatul Victoria, cel mai probabil cu colegii mei, astfel încât să discute măsurile care se prefigurează în special la nivelul localităţilor în care numărul de infectări la mia de locuitori este peste 3”, a declarat Raluca Turcan, miercuri seară, la B1 Tv.

Declarația lui Turcan survine după ce a fost întrebată dacă poate să confirme informaţia potrivit căreia prim-ministrul a convocat o şedinţă operativă la Guvern cu privire la situaţia epidemiei cu responsabili din Ministerul Sănătăţii, MAI şi Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.

Noi restricții de la Guvern

Totodată, Raluca Turcan a mai fost întrebată dacă în cadrul reuniunii s-ar putea propune restricţionarea circulaţiei pe timp de noapte. Potrivit vicepremierului, există o astfel de propunere, însă totul se va face în funcție de situația din localități.

„Există tipul acesta de propuneri de la nivelul comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă, dar, iarăşi, măsurile se judecă de la caz la caz.

Nu vom ajunge la restricţionarea circulaţiei pe timp de noapte în toată ţara şi în toate localităţile. Acolo unde avem o creştere a numărului de infectări sunt măsuri care sunt luate în considerare, dar, în general, atenţie, restricţionarea circulaţiei reprezintă deja o etapă de final în măsurile de restricţie şi de conformare pe care noi le urmărim. Aşa cum reprezintă o etapă finală şi afectarea activităţilor economice.

Deci, pentru noi e important ca economia să funcţioneze. Atât timp cât economia funcţionează, bugetul de stat poate să acopere o parte din cheltuielile marilor sisteme, să asigure partea de cofinanţare, inclusiv pentru fondurile europene”, a afirmat vicepremierul.

Sursă foto: INQUAM Photos, Sabin Cîrstoveanu