Pandemia de coronavirus a revenit în forță pe tot globul de la începutul anului, însă de câteva zile, tot mai multe țări anunță că situația își revine treptat. Polonia spre exemplu, în urmă cu două săptămân înregistra un număr record de cazuri zilnice de infectare cu virusul SARS-CoV-2.

Acum însă, situația s-a redresat, iar numărul infectărilor a înregistrat o scădere drastică. În acest sens, autoritățile au plan să facă câteva schimbări. Un anunț a venit din partea ministrului polonez al Sănătății, Adam Niedzielski. Potrivit Rador, acesta a anunțat o reducere a perioadei de izolare pentru persoanele infectate cu noul coronavirus și o relaxare a restricţiilor introduse în contextul pandemiei de COVID-19,

„Avem de-a face cu începutul sfârşitului pandemiei. În februarie, scăderea numărului de infectări ar trebui să fie relativ semnificativă”, a declarat ministrul polonez al sănătăţii.

Totodată, oficialul polonez a subliniat faptul că, începând cu data de marți, 15 februarie, perioada de izolare în cazul persoanelor confirmate cu virusul SARS-CoV-2 se va reduce de la 10 zile la 7 zile. În același timp, începând cu data de 11 februarie, cei care nu locuiesc în aceeaşi casă cu o persoană infectată, însă au intrat în contact cu aceasta, nu vor mai fi plasaţi în carantină.

Cât timp vor sta în carantină persoanele nevaccinate

În ceea ce privește perioada de carantină pentru călătorii fără certificat de vaccinare, aceasta va fi redusă la șapte zile.

Un alt aspect subliniat de ministrul Nedzielski este cel referitor la anularea tuturor restricțiilor. Mai exact, este de părere că Polonia ar putea ridica restricțiile în martie, dacă numărul zilnic de infectări continuă să scadă în ritmul actual.

„Dacă rata de scădere a incidenței rămâne neschimbată, există o perspectivă reală de ridicare a restricțiilor în martie”, a precizat ministrul polonez al sănătăţii. Purtarea măștilor în spaţiile interioare va fi doar o recomandare, nu o regulă obligatorie.

O reacție în acest sens a venit și din partea ministrului polonez al educației, Przemysław Czarnek. Acesta a declarat vineri că elevii vor reveni la cursuri față în față din 21 februarie.

Amintim faptul că, în total, de la debutul pandemiei și până în prezent, Polonia a înregistrat 5.271.016 cazuri de coronavirus şi 107.204 decese. Totodată, la raportarea din data de 9 februarie, autorităţile sanitare poloneze au anunţat 46.872 de noi infectări şi 310 decese. Autorităţile sanitare din Polonia au vaccinat complet 21.890.527 de persoane, adică 57% din populaţie.

Norvegia elimină ultimele restricţii care mai erau în vigoare: Distanţa dintre noi nu mai este necesară

Norvegia a ridicat sâmbătă ultimele restricţii anti-COVID-19 care mai erau în vigoare, între care purtarea obligatorie a măştii şi regula de un metru de distanţare fizică, în pofida unei creşteri a numărului de infecţii cu varianta Omicron, informează DPA.

”Distanţa dintre noi nu mai este necesară”, a declarat sâmbătă, într-o conferinţă de presă la Oslo, premierul Jonas Gahr Store. Într-un gest simbolic, el şi-a ascuns masca în buzunarul jachetei.

Pandemia nu mai reprezintă o ameninţare majoră pentru sănătatea majorităţii oamenilor, a declarat Store. Varianta Omicron a coronavirusului cauzează forme mai uşoare ale bolii, iar vaccinurile protejează bine, a adăugat el.

Obligaţia de izolare timp de patru zile după un test COVID-19 pozitiv a fost redusă sâmbătă la o simplă recomandare, în timp ce copiii cu simptome respiratorii nu mai trebuie să fie testaţi.

Toate cerinţele de intrare pentru cei care călătoresc în această ţară sunt ridicate.

De la începutul pandemiei, 986.851 de cazuri pozitive şi 1.440 de decese cauzate de virus au fost înregistrate în Norvegia, unde peste 91% din populaţie a primit cel puţin două doze de vaccin, scrie AFP.