Premierul Ludovic Orban a fost întrebat marți seară despre situația turismului din România, unul dintre cele mai grav afectate sectoare de pandemia de coronavirus.

Potrivit ministrului, voucherele de vacanță au fost păstrate și prelungite, iar beneficiarii s-au bucura de ele. Același lucru s-a întâmplat și în cazul patronilor.

„Deci am păstrat voucherele de vacanţă, da?, am prelungit valabilitatea voucherelor. Toţi cei care au beneficiat – mă refer aici la cetăţeni – de vouchere au putut să le folosească pentru turism – unu.

Doi: i-am scutit două trimestre consecutive de plata taxei specifice, impozitului specific pe care îl plătesc atât hotelierii, cât şi patronii de restaurante. Am dat posibilitatea legală autorităţilor locale să reducă cu 50% impozitul pe clădire şi să reducă la zero taxa de ocupare a domeniului public şi taxa pe clădire, în cazul în care au spaţii închiriate în localuri publice.

Am adoptat ordonanţa cu miliardul pentru măsuri, dintre care 350 de milioane sunt destinate capitalului de repornire a activităţii”, a spus Orban.

Premierul știe de unde vine nemulțumirea

Totodată, premierul a mai subliniat faptul că știe de unde vine această nemulțumire a patronilor de hoteluri și restaurante.

„Le cunosc nemulţumirea. Nemulţumirea lor este că nu am putut încă să permitem reluarea activităţii de servire a mesei în restaurante spaţii închise. Dar vă pun întrebarea: în condiţiile creşterii numărului de cazuri cu care ne-am confruntat în ultima lună de zile, aş fi fost eu un om responsabil, dacă îmi dădeam acordul pentru deschiderea restaurantelor, ştiut fiind faptul că din punct de vedere al riscului epidemiologic nu sunt pe zona roşie, dar sunt pe zona portocalie, pe cele cinci trepte de evaluare ale riscului epidemiologic.

Odată ce contextul epidemiologic se va îmbunătăţi, vom lua şi această decizie”, a adăugat Orban.

Întrebat dacă restaurantele se vor redeschide în acest an, premierul a răspuns afirmativ.

„Restaurantele se pot redeschide, toată economia poate să funcţioneze normal, şcolile pot să înceapă fără niciun fel de problemă, cu o singură condiţie: oamenii să respecte regulile.

Dacă respectăm regulile – portul măştii, distanţa fizică de protecţie sanitară, igiena personală, astfel încât să nu luăm – putem foarte bine să depăşim acest nivel epidemiologic ridicat şi putem să ne reluăm viaţa normală”, a spus Orban.