Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență – DSU, Raed Arafat, a declarat miercuri că de la 1-2 iunie vor urma cu siguranță măsuri de relaxare suplimentare, în condițiile în care nu există o creștere necontrolabilă a cazurilor de infectare cu noul coronavirus.

Totuși, Arafat a ținut să menționeze că mall-urile nu se vor deschide de la 1 iunie, iar decizia asupra a ceea ce se va întâmpla cu terasele se va lua, cel mai probabil, abia joi, 27 mai.

”Numărul cazurilor este stabil – per ansamblu suntem într-o scădere, dacă luăm procentul cazurilor pozitive comparativ cu numărul testelor, dar situația nu este perfect rezolvată.

”Mai trebuie să treacă timp”

Mai este timp care trebuie să treacă până avem certitudinea că situația este într-adevăr sub control”, a declarat Raed Arafat la Antena 3.

”Clar că vor fi măsuri suplimentare de relaxare care vor fi luate de la 1-2 iunie. Care vor fi aceste măsuri și cum vor fi ele luate va fi discutat și prezentat Comitetului Național pentru Situații de Urgență, mâine (joi, n.r.).

Vom avea o discuție, vom analiza, vom vedea și alte țări ce măsuri au luat sau au evitat să ia și, pe baza datelor pe care le vom avea, cu siguranță vor fi unele măsuri suplimentare pentru că până acum nu putem discuta despre o creștere necontrolabilă a cazurilor”, a explicat șeful DSU.

Avertismentul lui Tătaru

În context, trebuie precizat că ministrul Nelu Tătaru a atras atenția că, deși măsurile vor fi relaxate, riscul de contaminare va fi unul mult mai crescut.

”Pentru prima etapă, avem o deschidere a teraselor. Dacă lucrurile pornesc normal, de la 15 ne gândim să deschidem și plajele.

Suntem într-un moment în care, odată cu măsura de relaxare, avem și puterea de gestionare a unor evenimente neplăcute.

Poate lumea nu înțelegea, dar fiecare măsură de relaxare implică și riscul de contaminare comunitară”, a avertizat ministrul Sănătății.

 

Sursa foto: Inqam / Alexandru Busca