Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, afirmă că pensiile speciale trebuie tăiate, iar banii economisiţi să meargă la Sănătate.

„Pensiile speciale trebuie tăiate! Iar banii economisiţi să meargă la Sănătate! Foarte mulţi români suferă în aceste momente din cauza crizei. Mulţi au fost deja trimişi în şomaj tehnic, alţii îşi văd afacerile năruite şi un viitor deloc fericit în faţă. Ei nu trebuie lăsaţi singuri să suporte efectele grave ale acestei crize, în timp ce alţii se bucură în continuare de pensii speciale de zeci de mii de lei. Este timpul să facem ordine! Impozitarea drastică a pensiilor speciale este prima măsură de bun-simţ! Acei bani sunt mai utili azi pentru a cumpăra echipamente de protecţie pentru medici, ventilatoare sau alte materiale sanitare de maximă urgenţă”, a scris Simonis, miercuri, pe Facebook.

El susţine că „va merge până la capăt” şi că vrea ca acest proiect să treacă rapid prin Parlament.

„Pentru că solidaritatea nu trebuie doar declarată, ci demonstrată prin fapte”, spune el.

Poziţie similară şi din partea PMP: „Nu există vreun moment de susţinere populară mai favorabil decât acum pentru a rezolva problema pensiilor speciale”

Cătălin Cristache, vicepreşedinte PMP, consideră că diminuarea „obligatorie” a veniturilor politicienilor cu 30% până la trecerea crizei şi impozitarea pensiilor speciale sunt măsuri necesare în condiţiile actuale, când România trece prin dificultăţi uriaşe.

„Ca de normalitate şi solidaritate, se impune tăierea cu 30% a salariilor şi indemnizaţiilor miniştrilor, parlamentarilor, primarilor, preşedinţilor de consilii judeţene, consilierilor locali şi judeţeni. Vorbim de o economie la buget de aproximativ 50 de milioane de euro lunar, ceea ce se poate traduce în 1.000 de ventilatoare mecanice care pot fi aduse încă din prima lună în România. Nu rezolvăm problema economică macro, dar putem rezolva probleme punctuale (…)”, a declarat Cristache într-un comunicat, scrie Agerpres.

El mai susţine că Guvernul ar trebui să decidă şi impozitarea pensiilor speciale.

„Nu există vreun moment de susţinere populară mai favorabil decât acum pentru a rezolva problema pensiilor speciale. Iar aceasta se poate face prin impozitarea cu 30% a tuturor acestor venituri. Fără calcule complicate, fără deduceri, fără birocraţie. Vorbim de o economie de minimum 40 de milioane de euro lunar, ceea ce înseamnă 800 de ventilatoare mecanice. Ştim foarte bine, încă de pe vremea guvernării Boc, că există jurisprudenţă a CCR care a constatat că impozitarea pensiilor este constituţională”, a afirmat vicepreşedintele PMP.

Potrivit acestuia, pârghiile cele mai simple de acţiune pentru impunerea acestor măsuri utile ar fi două ordonanţe de urgenţă ale Guvernului Orban.

„Dacă nu vor da curs acestei solicitări pe care o fac în numele Partidului Mişcarea Populară, voi iniţia eu însumi două proiecte legislative în acest sens la începutul săptămânii viitoare. Cu menţiunea că, evident, asta va face procesul ceva mai anevoios şi vom ajunge tot la mâna majorităţii parlamentare PSD – Pro România – ALDE – UDMR”, a concluzionat Cătălin Cristache.