Sau vă enervați când vedeți că sunteți apelat de pe un număr de telefon care pare familiar, dar, când ați răspuns,  constatați că este un agent de vânzări care încearcă să vă vândă ceva? Experții explică ce puteți face în aceste situații.

Cunoscută sub numele de „falsificarea numărului de telefon”, aceasta este o practică înșelătoare, pe care escrocii o folosesc frecvent pentru a vă păcăli să răspundeți la apelurile lor.

Folosind un software sau diverse dispozitive, ei pot face ca orice număr să apară pe ID-ul apelantului, chiar dacă acesta aparține altcuiva. Asta poate cauza probleme, atât pentru proprietarul numărului falsificat, cât și pentru potențialele victime ale înșelătoriei.

Fox News explică ce trebuie să știți despre falsificarea telefonului și cum să o opriți, astfel încât să vă puteți proteja de escroci.

Ce este falsificarea numerelor de telefon

Falsificarea numerelor de telefon are loc când escrocii preiau controlul asupra numărului de telefon al unei persoane. Apoi pot folosi numărul de telefon respectiv pentru a vă fura datele sau îl pot folosi pentru a viza alte persoane.

În loc să apară un număr de telefon ciudat sau al unei companii în dreptul apelantului, aceștia pot masca înșelătoria, făcând ca în dreptul apelantului să apară un număr pe care îl recunoașteți. Este o acțiune cunoscută ca „neighbor spoofing”, deoarece escrocii vor viza persoane care au același prefix, pentru ca cei apelați să nu le ignore.

Falsificarea numerelor de telefon poate fi și mai sofisticată. Uneori, escrocii pot falsifica numerele de telefon ale băncilor, agențiilor guvernamentale, departamentelor de poliție, corporațiilor.

Când cei apelați văd că aceste nume apar pe ID-ul apelantului, consideră că pot avea încredere și aleg să răspundă, fără să se gândească măcar o clipă că poate fi vorba de o escrocherie.

Ce fac escrocii cu numărul tău de telefon?

Odată ce escrocii pun mâna pe numărul tău de telefon, pot face tot felul de lucruri. Te pot suna, pretinzând că datorezi o factură și determinându-te să le furnizezi date sensibile despre tine.

În scenarii mai grave, vă pot suna, pretinzând că un prieten sau un membru al familiei este în pericol și că au nevoie să le trimiteți bani imediat.

Dacă mai punem la socoteală și tehnologia vocală IA, care poate replica vocile, aceasta devine o realitate terifiantă. Alteori, pot folosi numărul falsificat împotriva voastră, printr-un furt de identitate, deoarece vor avea acces la numărul de telefon pentru a vă accesa conturile bancare.

Cum să opriți falsificarea numărului de telefon, când este folosit pentru a provoca daune altora

Dacă aveți senzația că numărul de telefon a fost falsificat, există câteva lucruri pe care le puteți face pentru a împiedica lucrurile să scape de sub control.

Pasul 1: Stabiliți dacă numărul de telefon a fost falsificat

Unul dintre cele mai bune moduri de a ști că numărul a fost falsificat este dacă primești apeluri de la persoane care îți spun că au primit un apel telefonic de pe numărul tău. Dacă nu-i cunoști și verifici istoricul apelurilor pentru a vedea că nu ai sunat niciodată la numărul lor, există șanse mari ca numărul să fi fost falsificat și să fi fost folosit pentru a încerca să-i păcălească pe alții.

Pasul 2: Aflați dacă escrocii v-au deturnat numărul de telefon

Este posibil ca numărul de telefon să fi fost scurs printr-o încălcare a datelor. De asemenea, s-ar putea ca numărul să fie public undeva, online.

Este posibil să fi răspuns accidental la un apel spam în trecut sau să fi permis unei companii să vă vândă numărul de telefon (acest lucru este mai frecvent la telemarketing). Brokerii de date ar putea căuta în mod intenționat aceste informații și se pricep să le găsească. Apoi, vă deturnează numărul.

telefon mobil
SURSA FOTO: Dreamstime

Ei fac acest lucru prin

Metoda de portare: odată ce obțin numărul.de telefon printr-una dintre metodele de mai sus (pe lângă alte informații personale), aceștia vă contactează operatorul de telefonie mobilă și se prezintă drept titularul contului. Solicită o „portare” a numărului de telefon, cerând operatorului să transfere numărul de telefon la un alt operator sau la un cont nou. În general, companiile de telefonie ar trebui să vadă asta ca un semnal roșu și să pună întrebări ulterioare, dar escrocii pot ocoli acest lucru.

Odată ce portarea este aprobată, numărul de telefon este activat pe noua cartelă SIM și astfel au control total.

Metoda de schimb SIM: Acesta este momentul în care  un phone spoofer va convinge furnizorul de servicii mobile să emită o nouă cartelă SIM cu numărul vostru de telefon. Tot ce trebuie să facă este să introducă cartela SIM în dispozitivul lor pentru a obține același acces ca la metoda de portare.

Furtul telefonului fizic: unul dintre cele mai simple moduri de a vă deturna numărul este furtul dispozitivului mobil și obținerea accesului la el.

Amintiți-vă, odată ce dețin controlul asupra numărului vostru de telefon, îl pot folosi pentru a comite furtul de identitate.

Pasul 3: Urmați acești pași dacă numărul de telefon a fost deja falsificat

Chiar dacă telefonul tău a fost „deturnat”,  mai poți face ceva:

Cereți scuze victimelor

Notificați operatorul de telefonie mobilă

Schimbați-vă numărul de telefon

Pasul 4: Preveniți escrocii să vă falsifice în viitor numărul de telefon

Dacă ajungi să-ți schimbi numărul de telefon, trebuie să fii sigur că vei împiedica escrocii să-ți mai falsifice numărul.

Iată câteva lucruri pe care le puteți face

Nu publicați online numărul de telefon. În plus, dacă creați un cont pentru un site nou și vi se cere numărul de telefon, încercați să nu îl oferiți.

Utilizați un serviciu de eliminare a datelor. Folosind un serviciu de eliminare a datelor, puteți face ca numărul de telefon să fie offline.

Actualizați parolele de pe telefonul vostru. Luați în considerare utilizarea unui manager de parole pentru a stoca și a genera în siguranță parole complexe.

Vă va ajuta să creați parole unice, greu de spart pe care un hacker nu le-ar putea ghici niciodată. De asemenea, activați un PIN sau datele biometrice pentru a intra în telefon.