Totul este prevăzut într-un proiect de lege, depus la Senat. Deputatul Florin Roman dorește ca tinerii care vor să se căsătorească să poată face asta și în parcuri, muzee, grădini publice și în alte locuri în aer liber.

Astfel, se modifică alineatul din articolul 24 al Legii 119/1996 cu privire la actele de stare civilă.

„(2) Căsătoria se poate încheia și în afara sediului serviciului public comunitar local de evidență a persoanelor sau, după caz, al primăriei competente, cum ar fi grădinile publice, parcuri, muzee și alte locuri în aer liber, în urma unei cereri, cu aprobarea primarului”, se arată în proiectul de lege.

În prezent, „căsătoria se poate încheia în afara sediului serviciului public comunitar local de evidență a persoanelor sau, după caz, al primăriei competente, cu aprobarea primarului”.

Inițiatorul spune că „multe cupluri visează la o ceremonie pe plajă, marginea pădurii sau malul unui lac. Dar visul lor de a-și uni destinele în aer liber se poate materializa și în micile oaze din oraș, oferite de grădinile publice, parcurile ori alte spații în aer liber. Mulți aleg un foișor boem sau o arcadă cu flori pentru locul în care vor deveni, în acte, soț și soție. Cert este că o cununie civilă în aer liber îți dă posibilitatea să alegi dintr-o gamă variată de decorațiuni, care mai de care mai colorate, mai elegante sau mai rustice, în funcție de preferințe și de tematica aleasă. Astfel, prin această inițiativă legislativă se prevede ca încheierea căsătoriei să poată fi oficiată în astfel de locuri, cu acordul primarului.”.