Cu o performanţă de 20 de petaflopi, Titan, un supercomputer de tipul Cray XK6, va deveni de două mai rapid şi de trei ori mai eficient energetic prin comparaţie cel mai rapid supercomputer din lume din momentul actual: sistemul K, din Japonia.

Titan va deveni un instrument esenţial pentru oamenii de ştiinţă care vor putea folosi puterea masivă de procesare paralelă a GPU-urilor, în cercetare şi inovaţie. Sistemul va putea fi folosit pentru activitatile de cercetare într-o gamă largă de domenii, printre care şi matematică ştiinţifică, tehnologie energetică, cercetare medicala, geologie şi altele.

“Decizia celor de la Oak Ridge de a dota sistemul Titan cu GPU-uri Tesla GPUs subliniază creşterea nivelului de încredere în sistemele heterogene bazate pe GPU-uri, drept cea mai bună metodă de a atinge niveluri de procesare de tip exascale în următoarea decadă,” a declarat Steve Scott, chief technology officer pentru produse Tesla în cadrul NVIDIA, referindu-se la o performanţă de procesare de ordinul a 1,000 de petaflopi.  “GPU-urile Tesla vor oferi peste 85% din performanţa sistemului Titan. Nu poti obţine acest nivel de performanţă şi eficienţă energetică doar prin folosirea CPU-urilor.”

În prima etapă a lansării sistemului Titan, care se află în plină desfăşurare, Oak Ridge va actualiza supercomputer-ul Jaguar cu 960 de GPU-uri Tesla M2090 bazate pe arhitectura NVIDIA “Fermi”.  Aceste GPU-uri vor funcţiona alături de CPU-urile multi-core din cadrul supercomputer-ului Cray XK6.

În ceea de a doua etapă, care este planificată să înceapă în 2012, Oak Ridge va integra până la 18,000 de GPU-uri Tesla GPUs bazate pe noua arhitectură, supranumită “Kepler.”