Se scumpesc țigările în Franța

Se scumpesc țigările în Franța! Prețul acestora va crește la 12 euro în 2025, iar în 2026 la 13.

Anunțul a fost făcut marți, pe 2 noiembrie, de către Aurelien Rousseau, ministrul francez al Sănătății. Oficialul a prezentat un plan împotriva tabagismului, relatează AFP.

Ministrul francez a afirmat că potrivit OMS și tuturor studiilor independente pe acest subiect, creșterea preţului tutunului „este cea mai eficientă măsură împotriva (consumului de) tutun.

Aurelien Rousseau a adăugat că în anul 2006, interzicerea fumatului s-a extins la plaje, parcuri publice şi în zona anumitor locuri publice, şi anume instituţii şcolare. În cadrul prezentării Programului național francez de luptă împotriva consumului de tutun, acesta a declarat că „fără fumat va fi, de-acum, norma”.

„Spaţiile fără fumat – peste 7.200 în peste 73 de departamente – sunt înainte de toate rezultatul unei mişcări impulsionate local de către comunităţi. Noi răsturnăm azi responsabilitatea şi stabilim acest principiu care devine regulă”, a spus oficialul.

Țigări și alcool doar cu buletinul

Legile privind consumul de tutun se aspresc și în România. Comercianţii ar urma să ceară un act de identitate ori de câte ori au suspiciuni în privinţa vârstei cumpărătorului. Amintim că minorii nu au voie să cumpere alcool şi ţigări nici în momentul de față.

Totuși, comercianţii nu le pot verifica în niciun fel vârsta și se bazează mai mult pe intuiţie.

Noua modificare legislativă le-ar da posibilitatea comercianţilor să le ceară minorilor buletinul, în cazul în care au suspiciuni cu privire la vârsta acestora. Proiectul a trecut deja de Senat şi urmează să meargă în Camera Deputaţilor, care este for decizional.

În cazul în care va primi undă verde, proiectul va merge la preşedintele Klaus Iohannis pentru promulgare. Trebuie menționat că aceștia au datoria să verifice actul de identitate fără să stocheze în niciun fel informaţiile personale.

Amintim, totodată, că Senatul a adoptat tacit proiectul legislativ prin care comercianții vor putea verifica vârsta persoanelor care cumpără țigări și băuturi alcoolice. Proiectul de lege a fost adoptat fără dezbatere în cadrul Senatului, însă votul decisiv îl va avea Camera Deputaților.

În România, 15% dintre fumătorii adulți, adică 1 din 6, au declarat că au început să fumeze înainte de 14 ani, iar 38% înainte de a împlini 18 ani, arată un raport citat de către inițiatori. Mai multe despre acest subiect puteți afla aici.