Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare din România, a declarat duminică seară că românii care au sub 55 de ani și se vor programa din 10 februarie vor fi vaccinați cu vaccinul celor de la AstraZeneca. De asemenea, s-a decis ca vaccinarea să fie făcută la 8 săptămâni pentru că vaccinul este mai eficient după această perioadă de timp.

„Am ales să vaccinăm la 8 săptămâni. Datele de eficacitate arată că vaccinul e mai eficient. Există și alte date în curs de evaluare, iar la aflarea datelor și România se va ralia noilor norme. La AstraZeneca nu avem datele la persoanele de peste 55 de ani, nu sunt gata datele clinice. (…) Estimăm că vaccinul va fi valabil în viitor la toate categoriile de vârstă.

Cei cu boli autoimune se pot vaccina. Singurul lucru ar fi măsura în care o persoană cu probleme dezvoltă anticorpi.

Din 15 februarie deschidem 180 de cabinete. Distribuția a început de astăzi. Programarea în aceste centre începe din 10 februarie. Persoanele vor avea ca limitare pe platformă vor avea vârsta de până la 55 de ani. Persoanele programate din 10 februarie vor fi vaccinate cu AstraZeneca.

În luna martie vom mai deschide aproximativ 200 de cabinete, de la Pfizer și Moderna”, a spus Valeriu Gheorghiță la Digi24.

Prima tranșă a vaccinului AstraZeneca a ajuns duminică în România

Prima tranşă de vaccinuri de la AstraZeneca a ajuns, duminică dimineaţă, la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară “Cantacuzino”, iar în cursul acestei zile 81.000 de doze de vaccin vor fi distribuite către centrele regionale din Cluj, Craiova, Iaşi şi Timişoara.

Dozele vor fi distribuite către Centrul Regional de Depozitare Cluj (23.400 doze), Centrul Regional de Depozitare Craiova (15.300 doze); Centrul Regional de Depozitare Iaşi (25.200 doze) şi Centrul Regional de Depozitare Timişoara (17.100 doze).

În urma recomandărilor transmise de Ministerul Sănătăţii, Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), precum şi de Grupul Ştiinţific din CNCAV, ţinând cont de precizările din Rezumatul Caracteristicilor Produsului (RCP) şi de studiile disponibile până la momentul autorizării condiţionate de punere pe piaţă, în România, vaccinarea împotriva COVID-19 cu vaccinul AstraZeneca este recomandată pentru grupa de vârstă 18-55 de ani, cu posibilitatea creşterii acestui interval, în funcţie de apariţia noilor date ştiinţifice.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea