Tot mai multe bănci încheie acorduri cu ANAF pentru preluarea datelor personale ale clor care cer credite. ING Bank tocmai ce a anunțat că va putea oferi pe loc creditul de nevoi personale și fără adeverință de salariu, contract ce poate fi încheiat după o singură vizită la bancă în cazul unor situații neprevăzute. Alte bănci care oferă deja credite cu ajutorul ANAF sunt Idea Bank și Bancpost.

Desigur, rămâne problema cea veche a sistemului bancar autohton, anume acceptarea clienților care nu au toate veniturile declarate la ANAF, indiferent dacă sunt legale sau nu. Dar aceasta este cel puțin la fel de mult și problema celui care are nevoie de un împrumut de la bancă.

Din această lună, orice persoana fizică, client ING Bank sau nu, poate lua pe loc un credit de nevoi personale între 2.000 și 90.000 de lei pe o perioadă de maximum cinci ani, fără a mai fi nevoie să prezinte adeverință de salariu sau cupon de pensie.

„Am gândit procesul de acordare a creditului din perspectiva clientului. Cum ar fi cel mai simplu și comod pentru client? Să nu fie nevoit să facă mai multe drumuri la bancă, să nu aibă nevoie de adeverința de salariu și, ideal, să primească banii pe loc. Pe lângă încheierea acordului cu ANAF, ING Bank și-a adaptat procesele interne astfel încăt astăzi este prima bancă ce poate acorda pe loc creditul de nevoi personale. În acestă nouă formulă, procesul de acordare a creditului durează, în medie, 15 minute iar clientul primește imediat banii în cont”, spune Ștefan Radu, director Produse și Strategie Retail Banking, ING Bank România.

Dobânda pentru acordarea creditului de nevoi personale este fixă și se încadrează între 8,95% – valabilă la încasarea salariului într-un cont ING Bank și 10,45% – dobânda standard. Pentru acordarea creditului, banca percepe două comisioane: comision de analiză a dosarului de credit, perceput doar în cazul acordării creditului (105 lei) și comision de administrare, care se plătește o singură dată, în momentul acordării creditului (1% din valoarea sumei împrumutate). În plus, clienții care doresc să refinanțeze un credit de nevoi personale pot beneficia, până la 30 noiembrie 2015, de oferta cu zero comision de analiză și zero comision de administrare.