Varoufakis a precizat miercuri, într-un comunicat, că atacul a avut loc marţi seara, în timp ce se afla cu soţia în Exarchia, un cartier popular în rândul extremiştilor de stânga şi anarhiştilor.

Un grup de persoane – cu feţele acoperite – şi-a făcut apariţia la restaurant, i-a cerut să părăsească zona şi a aruncat cu obiecte de sticlă spre el, soţia sa şi un prieten, afirmă ministrul, adăugând că nimeni nu a fost rănit.

Soţia sa l-a îmbrăţişat atunci când unii dintre atacatori păreau să devină ameninţători, astfel încât aceştia să nu-l lovească fără să o atingă pe ea mai întâi, mai precizează el.

Varoufakis a stat de vorbă cu atacatorii afară din restaurant, iar spiritele s-au calmat, se arată în comunicat.

Ministrul elen al Finanţelor a fost criticat dur în ultimele săptămâni, atât acasă, cât şi în străinătate, după ce cuplul a apărut într-un pictorial, la apartamentul luxos din capitală, în revista franceză Paris Match. De asemenea, stilul de negociere al lui Varoufakis a fost criticat de către omologii săi europeni.

Ministrul Euclid Tsakalotos l-a înlocuit pe Varoufakis în cadrul negocierilor cu europenii, luni seara, într-o încercare de deblocare a unei tranşe considerate critice, în valoare de 7,2 miliarde de euro, în cadrul planului FMI şi UE de salvare a ţării.

Grecia are de plătit aproape 1 miliard de euro dobânzi către FMI în două săptămâni şi se confruntă cu dificultăţi în plata salariilor funcţionarilor.

UE aşteaptă să vadă că Guvernul Syriza, de extremă stânga, se angajează să efectueze reforme vaste, înainte să efectueze alte plăţi din împrumutul de 240 de miliarde de euro.