Bulgaria a înregistrat o creştere a numărului de noi cazuri zilnice de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele săptămâni, majoritatea fiind cu varianta Delta.

Joi dimineaţă, Bulgaria a raportat 1.745 de noi cazuri în ultimele 24 de ore, la aproximativ 7 milioane de locuitori. Decizia reintroducerii restricțiilor a fost luată în contextul unei noi creșteri a numărului de cazuri de Covid-19.

Din cauza înmulțirii infecțiilor cu varianta Delta, ministrul interimar al sănătății din Bulgaria a specificat că numărul persoanelor nevaccinate îi forțează să impună restricții, țara având cel mai mic procent de populație imunizată cu schema completă din Uniunea Europeană.

”Nu este loc de panică. Situaţia este gravă, dar nu scăpată de sub control. Rata mică a vaccinării ne obligă să impunem aceste măsuri”, a declarat Kaţarov.

Festivalurile muzicale vor fi interzise

Conform noilor restricţii, care vor fi în vigoare până la 31 octombrie, elevii vor putea participa fizic la cursuri odată cu începerea anului şcolar, pe 15 septembrie, dar în cazul continuării creşterii noilor cazuri este avută în vedere trecerea la cursuri online.

Mai mult, festivalurile muzicale vor fi interzise, iar teatrele şi cinematografele vor funcţiona la cel mult 50% din capacitate.

De asemenea, competiţiile sportive din spaţii închise se vor desfăşura fără spectatori, a anunţat joi ministrul interimar al sănătăţii bulgar, Stoicho Kaţarov.

Bulgaria a introdus restricții începând cu luna iulie a.c, pentru cei care vizitau țara, restricții care vizau turiștii din Cipru, Marea Britanie, Irlanda de Nord, Spania, Fiji şi Kuweit. Nu li s-a mai permis accesul în țară, singura excepţie a fost făcută pentru cetăţenii bulgari care veneau din acele ţări.

Tot începând cu luna iulie, copiii cu vârste până la 12 ani, care veneau din zone verzi sau portocalii, precum România, au putut intra în Bulgaria fără să mai prezinte test, dovada vaccinării sau a trecerii prin boală.