O întreagă stație TV, asaltată de autorități! Prezentatorul a fost arestat iar aparatura a fost distrusă

Postul local de televiziune „Zitouna” a transmis păreri critice despre președinte și a denunțat preluarea aproape completă a controlului țării de către acesta, conform informațiilor transmise de către bbc.co.uk

În urma mesajului televizat, a declanșată reacția represivă a autorităților în ziua de duminică, 3 octombrie, potrivit sursei menționate.

Ce s-a întâmplat, de fapt?

Amer Ayad, realizatorul unei emisiuni de dezbateri, a citit în direct pamfletul în versuri „The Ruler” (n. red. Conducătorul) al poetului irakian Ahmed Matar. Trebuie menționat că Matar este cunoscut pentru creațiile sale satirice, critice la adresa dictatorilor din lumea arabă.

Ayad a fost arestat la scurt timp după gestul său de „sfidare” și acuzat de „subminarea siguranței statului”.

Forțele de securitate au întrat în sediul postului TV

Zitouna a anunțat în ziua de miercuri, pe pagina sa de Facebook, că forțele de securitate au întrat în sediul postului TV și au început să deterioreze aparatura.

Amintim că stația a emis din 2012, după căderea liderului tunisian Zine al-Abidine Ben Ali în urma unei revolte care a generat mișcări similare în alte cinci state din zonă și a dus la ceea ce istoria recentă a reținut drept „Primăvara arabă”. Totodată, Tunisia a fost, la momentul respectiv, singurul stat care a reușit să instituie un regim democratic.

Anunțul făcut de președinte

Președintele Kais Saied a anunțat în luna iulie a anului trecut, într-o mișcare de forță, suspendarea Parlamentului și demiterea guvernului.  Acesta a invocat amenințări iminente la adresa statului și și-a asumat prerogative de urgență.

Închiderea televiziunii „Zitouna” vine după autoritățile au închis și biroul din Tunis al televiziunii qatariote „Al Jazeera” fără a furniza nicio explicație. Autoritatea audiovizuală din Tunisia a spus că postul „Zitouna” emitea de mai mulți ani în mod ilegal.