Se închid magazinele în weekend?

Un proiect de lege depus recent în Parlament arată că supermarket-urile vor fi închise în cursul zilei de duminică. Sâmbăta, programul acestora va fi scurtat.

Românii au părerile împărțite în ceea ce privește proiectul.

Un bărbat a declarat că proiectul nu este un lucru bun, subliniind că oamenii au nevoie să facă cumpărături.

„Nu e un lucru bun, să ştiţi, pentru că e nevoie. Omul se duce, cumpără”, este de părere un bărbat.

O pensionară consideră proiectul un lucru rău. Aceasta a evidențiat că efectele nu i-ar afecta pe cei care stau acasă în timpul săptămânii, cum ar fi pensionarii. În schimb, angajații vor avea de suferit de pe urma proiectului, asta în cazul în care va fi implementat.

„Cred că ar fi rău, omul se ducea şi cumpăra. Lumea atunci e liberă, când să te duci?

În timpul săptămânii? Eu sunt pensionară, dar cei care au serviciu…”, spune o femeie aflată în piaţă.

Există și oameni care, deși nu consideră neapărat proiectul un lucru bun, spun că nu se poate face nimic în această privință. Dacă se va da lege, vor face așa cum au decis oficialii.

„Eu în week-end îmi fac cumpărăturile, că în timpul săptămânii muncesc. N-avem încotro, dacă se închid, ne dăm după lege”, crede o altă femeie.

Pe de altă parte, sunt și oameni care consideră proiectul o idee bună. Totuși, până și aceștia văd efectele negative pe care o astfel de lege le-ar avea nu numai asupra clienților, ci și asupra magazinelor.

„Să închidă, e o idee bună, că aşa ar mai sta şi lumea liniştită. Pe de altă parte, mulţi îşi fac cumpărăturile sâmbătă şi duminică. Şi pentru supermarketuri ar fi un dezavantaj”, spune bărbatul.

Ce mai prevede proiectul?

Criticii sunt de părere că propunerea nu este benefică. Nu numai că va conduce la concedieri destul de mari, dar va provoca o scădere a veniturilor bugetare.

În proiect, magazinele ar trebui să aibă următorul program:

  • luni – vineri: de la ora 08:00 – 22:00
  • sâmbătă: 08:00 – 14:00
  • duminica: închis

Dacă legea trece, oamenii vor fi practic forțați să-și schimbe obiceiurile de cumpărături.

Pe lângă program, proiectul prevede și relocarea magazinelor în afara orașelor. Distanța minimă de zona urbană este de 5 kilometri.

O altă prevedere este ca magazinele să ofere producătorilor români zone distincte pentru promovarea și vânzarea produselor autohtone. Ele trebuie să fie separate de produsele importate.

magazin, spatii comerciale, cumparaturi
SURSA FOTO: Dreamstime

România copiază modelul european

Propunerea poate părea nouă pentru România, dar unele țări europene deja au aplicat o astfel de lege.

În Franța, proiectul de lege care vizează relaxarea reglementărilor referitoare la programul de duminică al magazinelor a stârnit o puternică dezaprobare.

În Elveția, cantoanele au permisiunea de a aproba doar patru duminici pe an cu program de funcționare pentru magazine. Totuși, chiar și în aceste zile, magazinele sunt deschise doar în locații precum marile gări, aeroporturi și stații de benzină.

În Olanda, există posibilitatea deschiderii magazinelor duminica după-amiaza până la ora 20:00, de 12 ori pe an. Cu toate acestea, această regulă nu se aplică în zonele din orașe frecventate de turiști, unde magazinele își păstrează programul normal, inclusiv în celelalte duminici ale săptămânii.