Florin Cîțu, ministrul de Finanțe, a declarat la Digi24, că cea mai bună soluție pentru a crește veniturile în România o reprezintă informatizarea. Potrivit acestuia, în prezent, există o rigiditate de 26-27% din PIB venituri din economie.

”Spațiul pentru veniturile în România în 2020 nu este foarte mare, există o rigiditate 26-27% din PIB venituri din economie. Soluția cea mai la îndemână este informatizarea, nu este ceva nou, dar nu a făcut-o nimeni. Dacă nu o facem acum, rămânem în urmă. Nu știu dacă voi reuși să fac tot ce îmi propun, dar dacă fac un pas, viitorul ministru va porni de la alt nivel”, a declarat Florin Cîțu.

Casele de marcat vor fi legate de sistemul ANAF

În plus, ministrul a anunțat că în 2020 casele de marcat vor fi legate de sistemul ANAF. Iar prin acest demers, veniturile la ANAF vor crește cu 10-15%.

”Anul acesta să legăm casele de marcat de sistemul ANAF. Am forțat firmele să cumpere case de marcat, dar ANAF nu este gata. Conexiunea va crește cu 10-15% veniturile la ANAF. Unde s-a făcut informatizarea acestea au fost rezultatele”, a spus Cîțu.

Informatizarea ANAF, singura soluție pentru creșterea veniturilor bugetare

Pe de altă parte, Cîțu a spus că vrea să descopere de ce până în momentul de față nu s-a realizat informatizarea ANAF, având în vedere că s-au cheltuit 44.000.000 de euro. Ministrul are în plan să înființeze în cadrul ANAF un departament special pentru a analiza zonele de risc în ceea ce privește evaziunea fiscală din economie. Astfel, va fi eliminat factorul subiectiv și cel politic.

Potrivit ministrului, informatizarea ANAF este singura soluție pentru creșterea veniturilor bugetare, având în vedere că modificările Codului Fiscal nu vor aduce soluții decât pe termen scurt.

”Pe termen mediu, obiectivul meu este echilibru bugetar care aduce randamente mai mic la împrumuturi. Acum nu putem vorbi de relaxare fiscală. Nu poți implementa un program liberal, asta este cea mai mare frustrare”, a afirmat Cîțu.