Premierul Naftali Bennett a anunțat în cursul zilei de marți că Israelul este pregătit să acţioneze unilateral împotriva Iranului ca ripostă la atacul asupra petrolierului MV Mercer Street.

Totodată, acesta a criticat aspru decizia luată de Uniunea Europeană privind trimiterea unui diplomat la învestirea noului preşedinte iranian, Ebrahim Raisi.

„Nu au cum să stea calmi la Teheran în timp ce aprind întregul Orient Mijlociu, s-a terminat cu aceste lucruri”, a declarat Naftali Bennett, conform cotidianului The Times of Israel.

Totodată, acesta a mai adăugat că Israelul depune eforturi mari pentru a ralia întreaga lume și știe când este momentul să acționeze singur.

Uniunea Europeană, criticată

„Noi depunem eforturi pentru a ralia întreaga lume, dar, când va fi momentul, ştim să acţionăm singuri. Iranul cunoaşte preţul pe care îl vom aplica oricui ne ameninţă securitatea”, a avertizat premierul Israelului.

În ceea ce privește decizia Uniunii Europene de a trimite un diplomat, pe Enrique Mora, la ceremonia de învestire a noului preşedinte al Iranului, ultraconservatorul Ebrahim Raisi, premierul israelian s-a arătat extrem de revoltat.

Potrivita cestuia, nu se poate vorbi despre omagierea unui asasin și nici despre drepturile omului în aceste condiții.

„Raisi este cel mai extremist preşedinte iranian de până acum, iar competiţia este dură. Eu transmit Uniunii Europene: Nu puteţi vorbi despre drepturile omului şi în acelaşi timp să omagiaţi un asasin, un călău care a asasinat sute de opozanţi ai regimului”, a subliniat premierul Israelului.

O reacție în acest sens a venit și din partea Ministerului israelian de Externe, care a condamnat decizia Bruxellesului de a trimite un diplomat la ceremonia de învestire a preşedintelui Iranului.

„Participarea unui reprezentant al UE intervine la doar câteva zile după ce Iranul a omorât doi civili, dintre care unul este dintr-un stat membru UE, ceea ce este un act de terorism împotriva transportului maritim internaţional”, a transmis Ministerul israelian de Externe. Ceremoniile de învestire a noului preşedinte iranian, Ebrahim Raisi, au început marţi şi se vor încheia joi.

Reacția Uniunii Europene

Amintim faptul că în cursul zilei de marți, UE a condamnat atacul asupra petrolierului MV Mercer Street, soldat cu moartea a două persoane, inclusiv a unui marinar român, dar a cerut clarificări privind circumstanţele incidentului şi a pledat pentru evitarea acţiunilor care ar periclita pacea regională.

„Condamnăm acest atac. Luăm act de evaluările făcute de Statele Unite, de Marea Britanie şi de Israel şi cerem evitarea oricărei acţiuni care ar afecta pacea şi stabilitatea regiunii”, a declarat marţi, potrivit cotidianului Le Figaro, Nabila Massrali, purtătorul de cuvânt al lui Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.

Totodată, acesta a mai precizat că toate circumstanțele atacului terbuie clarificate, acțiunea fiind una inacceptabilă.

„Circumstanţele atacului trebuie clarificate. Această acţiune intră în contradicţie cu libertatea de navigaţie şi este inacceptabilă”, a subliniat oficialul UE, în contextul în care Statele Unite au avertizat cu o „ripostă colectivă”, împreună cu aliaţii, faţă de acest atac.

Și NATO a condamnat vehement, marţi, atacul asupra petrolierului MV Mercer Street, transmiţând condoleanţe României şi Marii Britanii şi cerând Iranului să îşi respecte obligaţiile internaţionale.

„Ne alăturăm aliaţilor pentru a condamna vehement recentul atac fatal asupra petrolierului MV Mercer Street în largul coastelor Omanului şi transmitem condoleanţe României şi Marii Britanii pentru pierderile suferite”, a anunţat Alianţa Nord-Atlantică.

Reacția NATO 

Sursa citată a mai precizat că aliații NATO au nevoie de libertate de navigație, iar astfel de incidente nu pot avea loc.

„Libertatea de navigaţie este esenţială pentru toţi aliaţii din cadrul NATO şi trebuie să fie susţinută în conformitate cu legislaţia internaţională. Marea Britanie, Statele Unite şi România au concluzionat că, cel mai probabil, Iranul este responsabil de acest incident. Aliaţii rămân preocupaţi de acţiunile destabilizatoare ale Iranului în această regiune şi cer Teheranului să îşi respecte obligaţiile internaţionale”, subliniază NATO.

Amintim faptul că trei mari puteri ale lumii s-au unit după incidentul de săptămâna trecută. Israelul, Statele Unite şi Marea Britanie au atribuit Iranului atacul asupra petrolierului MV Mercer Street, utilizat de compania unui antreprenor israelian.

Premierul Israelului, Naftali Bennett, a cerut comunităţii internaţionale să transmită clar Iranului că atacul asupra petrolierului a fost o eroare gravă.

Boris Johnson la rândul său a precizat că Iranul trebuie să răspundă pentru atacul „revoltător” comis asupra petrolierului MV Mercer Street.

„Iranul trebuie să suporte consecinţele a ceea ce a făcut. În mod evident, este vorba de un atac inacceptabil şi revoltător asupra comerţului maritim. Un cetăţean britanic a murit. Este absolut esenţial ca Iranul şi orice ţară să respecte libertatea circulaţiei maritime în lume, iar Marea Britanie va continua să insiste în acest sens”, a declarat Boris Johnson.

De cealaltă parte, administraţia Iranului a avertizat că va riposta la orice acţiune lansată de Statele Unite, Marea Britanie sau Israel din cauza atacului asupra petrolierului, un incident soldat cu moartea a doi marinari, un român şi un britanic. ”

Republica Islamică Iran nu va ezita să îşi apere securitatea şi interesele naţionale. Iranul va riposta imediat şi în mod decisiv la orice eventual aventurism”, a declarat Saeed Khatibzadeh, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Teheran.

Ipoteza Israelului este susținută și de oficialii americani. Mai exact se precizează că atacul asupra petrolierului a fost comis de Iran, cu o dronă..

Amintim faptul că petrolierul MV Mercer Street, utilizat de compania unui om de afaceri israelian, a fost vizat de un atac în Marea Arabiei, în largul coastelor statului Oman, un incident produs pe fondul tensiunilor dintre Israel şi Iran.

Atacul s-a produs pe data de 30 iulie, în largul Insulei Masirah, aparţinând Omanului. Nava era utilizată de firma Zodiac Maritime, deţinută de Zodiac Group, compania miliardarului israelian Eyal Ofer.

Petrolierul naviga sub pavilion liberian şi aparţine unei firme nipone. Un marinar român şi unul britanic au fost ucişi în atacul care a vizat petrolierul, a anunţat compania care utiliza nava, Zodiac Maritime. Acesta este al doilea atac care vizează o navă utilizată de compania miliardarului israelian Eyal Ofer.

În același timp, la începutul lunii iulie, nava-cargo CSAV Tyndall, utilizată de Zodiac Maritime, a fost vizată de o explozie în Oceanul Indian.