Au avut loc manifestații în mai multe regiuni din țară, în intersecții sau pe poduri, unde protestatarii cu măști de protecție arborau pancarte care îl acuzau pe Benjamin Netanyahu de „eșec”.

O rată a șomajului de peste 20%

La Tel-Aviv, sute de manifestanți au protestat contra șomajului și lipsei de ajutor din partea guvernului, potrivit presei locale.

O mulțime s-a adunat de asemenea în fața reședinței prim-ministrului la Ierusalim, unde organizatorii au anunțat mii de persoane care îi cereau lui Benjamin Netanyahu să demisioneze.

Israelienii au manifestat și în fața reședinței private a prim-ministrului în orașul de coastă Cesarea.

Purtând în marea lor majoritate măști de protecție, manifestanții l-au acuzat pe Benjamin Netanyahu de corupție și că nu a reușit să oprească epidemia de Covid-19 și nici nu a rezolvat criza economică.

Israelul este pradă unui al doilea val de contaminări și rata șomajului a depășit 20% în ultimele luni, față de 3,4% în februarie, scrie publicația France 24.

Peste 72.000 de cazuri de contaminare, din care 523 de decese

De mai multe săptămâni, protestatarii își strigă nemulțumirea față de Benjamin Netanyahu, inculpat în noiembrie 2019 pentru corupție, fraudă și abuz de încredere în trei dosare, o premieră pentru un șef de guvern israelian în timpul mandatului.

Într-o primă etapă, Israelul s-a lăudat cu gestionarea pandemiei, cu un număr relativ mic de contaminări. Dar pe măsura aplicării izolării decise la sfârșitul lunii aprilie pentru a reporni economia, cazurile de infectare s-au înmulțit, forțând guvernul să impună noi restricții.

Țara de nouă milioane de locuitori a înregistrat oficial până în prezent 72.000 de cazuri de contaminare, din care 523 decese.

Confruntat cu furia care crește, prim-ministrul israelian, la putere fără întrerupere din 2009, a acuzat sâmbătă canalele de televiziune israeliene 12 și 13 că “fac propaganda manifestanților stângiști anarhiști”, acoperind pe larg adunările lor.

“Ei încearcă cu disperare să intoxice publicul, pentru a-l dărâma pe prim-ministrul forte de dreapta”, a afirmat Likud, partidul lui Benjamin Netanyahu, într-un tweet, reluat de Netanyahu. Șeful guvernului a acuzat de asemenea “media că ignoră natura violentă a manifestațiilor și apelurile la uciderea prim-ministrului și a familiei sale”.