Discuţiile s-au împotmolit în special din cauza exigenţelor ridicate de ţările aşa-numite „frugale”, spre marea nemulţumire a capitalelor din sudul continentului, scrie Agerpres.

Cu puţin după ora 23.00 (21.00 GMT), liderii s-au separat fără un acord. Summitul, care a început vineri la orele 10.00, era prevăzut pentru două zile.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, i-a convocat pe şefii de stat sau de guvern duminică la prânz. Însă în cursul nopţii sunt prevăzute mai multe întâlniri bilaterale şi multilaterale, a făcut cunoscut o sursă europeană.

Potrivit altei surse diplomatice, preşedintele francez, Emmanuel Macron, şi cancelarul german, Angela Merkel, au plecat direct în reuniune cu premierul olandez, Mark Rutte.

Cei doi lideri doresc să îl întrebe pe prim-ministrul olandez dacă este în măsură să negocieze duminică asupra punctelor de blocaj, a precizat sursa. Preşedintele Consiliului, Charles Michel, speră să îl convingă pe Mark Rutte cu o nouă modificare a proiectului de compromis, potrivit sursei.

Fiind necesară unanimitatea statelor membre, un compromis este foarte greu de găsit în privinţa planului de relansare, însoţit de bugetul multianual al UE (2021-2027) în valoare de 1.074 de miliarde de euro.

Sâmbătă, Charles Michel a lansat discuţii pe baza unei propuneri revizuite oferind mai multe garanţii celor mai reticente ţări, în frunte cu Olanda, la ideea acestui plan de 750 de miliarde de euro, finanţat de un împrumut în comun.

Premierul italian, Giuseppe Conte, a descris negocierile ca fiind „mult mai dificile decât era prevăzut”.

„Olanda şi alţi frugali (Austria, Danemarca şi Suedia) nu înţeleg necesitatea unui răspuns puternic”, a deplâns el.

„Aşa cum era de aşteptat, este o bătălie grea, o negociere dură, dar mergem în direcţia bună şi asta e cel mai important”, a comentat la rândul cancelarul austriac, Sebastian Kurz.

Ziua de vineri s-a încheiat cu puternice tensiuni în faţa inflexibilităţii Olandei.

Charles Michel, mediatorul summitului, spera să modifice poziţia recalcitranţilor oferind concesii legate de repartiţia între subvenţii şi împrumuturi, precum şi de condiţiile care însoţesc plata sumelor alocate.

Liderii celor 27 de ţări membre ale Uniunii Europene au decis să se reîntâlnească duminică la prânz pentru a continua discuţiile pe marginea planului de relansare economică post-coronavirus, transmit agenţiile internaţionale de presă, citând o sursă oficială.

Reuniţi de vineri dimineaţă la Bruxelles, liderii UE se află în continuare în căutarea unui compromis, discuţiile stagnând din cauza exigenţelor formulate de ţările aşa-numite „frugale”, spre marea nemulţumire a capitalelor din sudul continentului.