Raluca Turcan a precizat că liberalii ar trebui să ţină cont de faptul că preşedintele Klaus Iohannis a desemnat trei prim-miniştri de la PNL în ultimii ani, deşi partidul nu a câştigat alegerile parlamentare.

Aceasta a fost întrebată când se va dezice PNL de Klaus Iohannis, aşa cum PDL s-a dezis de preşedintele Traian Băsescu.

„Nu PDL s-a dezis de Traian Băsescu, Traian Băsescu s-a dezis de PDL, la perdeluţă. Am trăit acel moment, când mi-aş fi dorit ca partidul să meargă în continuare cu preşedintele Traian Băsescu, dar să avem libertatea de a ne alege un preşedinte de partid pe care-l consideram cel mai potrivit (Vasile Blaga – n.r.). În al doilea rând, PNL este într-un parteneriat declarat cu preşedintele Klaus Iohannis”, a spus Raluca Turcan.

„Chiar dacă recunoştinţa nu e o caracteristică a oamenilor politici, eu sper ca PNL să ţină cont că noi n-am obţinut peste 50% în alegerile parlamentare, astfel încât preşedintele să trebuiască să desemneze un prim-ministru de la PNL şi că această şansă, ca PNL să aibă prim-ministru, a fost acordată de preşedinte prin desemnare unui potenţial prim-ministru care să-şi formeze o majoritate. Lucrul acesta ar trebui să fie bine întipărit în memoria colectivă a liberalilor. Eu am un defect în politică, cu toate că persoane cred că este o calitate, sunt un om foarte loial şi nu am veleităţi de trădător. Mă aştept ca un număr majoritar de liberali să ţină cont de oportunităţile pe care PNL le-a avut de a schimba soarta României prin accederea la guvernare”, a conchis Raluca Turcan.

PNL se pregăteşte să meargă pe cont propriu la cele patru rânduri de alegeri din 2024

Liberalul a mai spus că PNL va merge separat de PSD la alegerile din 2024.

”Niciun om politic responsabil nu s-ar hazarda să facă astfel de predicţii. Problema tandemului nu s-a discutat şi e destul de delicată. Trebuie făcute sondaje de opinie. Până acum, am văzut că oamenii aşteaptă candidaţi propriii, aşteaptă liste ale fiecărui partid”, a răspuns Raluca Turcan.

”La alegerile europarlamentare nu poţi să mergi pe liste comune. Din punctul meu de vedere, ar fi în detrimentul şi al partidelor, dar şi al societăţii să nu aibă libertatea de a opta pentru unul sau altul dintre partide. Tandemul pe care l-aţi prezentat (Nicolae Ciucă – Marcel Ciolacu – n.r.) a funcţionat într-un an şi jumătate – mai bine, mai rău, putem comenta. Cei doi preşedinţi de partide vor lucra şi în perioada următoare, timp de un an şi jumătate, însă în alegeri – şi eu vă vorbesc şi ca preşedinte de organizaţie la Sibiu – noi ne pregătim cu oamenii cei mai buni, prezentăm reuşitele administraţiei liberale în teritoriu astfel încât PNL să meargă pe picioarele lui în alegeri”, a explicat Raluca Turcan.