Propunerile vizează militarii, polițiștii, personalul civil din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională, dar și angajații ANSVSA.

De asemenea, un raport favorabil din partea Camerei Deputaților a primit și propunerea legislativă care vizează sporuri de până la 25% pentru angajații care ocupă o funcţie cu acces la informaţii clasificate din clasa secret de stat.

Publicarea în Monitorul Oficial

Chiar dacă au mari șanse să fie adoptate de Parlament, pentru a fi aplicate acestea trebuie semnate de președintele statului și publicate în Monitorul Oficial.

Mărimea concretă a sporului ar urma să fie stabilită în funcţie de locul de muncă şi de certificatul de securitate deţinut, conform propunerii legislative. Trebuie menționat că nivelul de secretizare al informaţiilor la care persoana are acces vor juca un rol foarte important.

Expunerea de motive

„Această prevedere dezavantajează categoriile de personal cu salarii mici care după majorarea salariului din decembrie 2017 (cu 25%) nu au ajuns la grilele maximale stabilite pentru 2022”, este scris în expunerea de motive a propunerii legislative.

Conform expunerii de motive, Legea nr. 153/2017 i-a discriminat pe anumiți angajați ai ANSVSA. Acest lucru este datorat faptului că sporurile salariale nu se pot acorda decât personalului plătit din fonduri publice care a ajuns la nivelul maximal al salariilor de bază prevăzut pentru anul 2022.