În cursul zilei de marți, 13 decembrie, Camera Deputaților a votat un proiect de lege care prevede facilități fiscale de până la 400 de euro de persoană la abonamentele pentru practicarea sportului şi educaţiei fizice cu scop de întreţinere, profilactic sau terapeutic. Totuși, există o limită impusă, aceasta fiind de 400 de euro anual.

Proiectul a primit 260 de voturi ”pentru”, 8 voturi ”împotrivă” și o abținere.

Proiectul de act normativ arată că această contravaloare a abonamentelor ”pentru utilizarea facilităţilor sportive în vederea practicării sportului şi educaţiei fizice cu scop de întreţinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale căror activităţi sunt încadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, plătite în scopul personal al contribuabilului, indiferent dacă activitatea se desfăşoară individual sau într-o formă de asociere, precum şi contravaloarea abonamentelor oferite de acelaşi furnizor care acţionează în nume propriu sau în calitate de intermediar ce includ atât servicii medicale, cât şi dreptul de a utiliza facilităţile sportive, în vederea practicării sportului şi educaţiei fizice cu scop de întreţinere, profilactic sau terapeutic, plătite în scopul personal al contribuabilului, indiferent dacă activitatea se desfăşoară individual sau într-o formă de asociere, în limita echivalentului în lei a 400 euro anual pentru fiecare persoană”reprezintă cheltuieli deductibile limitat, nu sunt impozabile, în înţelesul impozitului pe venit şi nu se cuprind în baza lunară de calcul al contribuţiilor de asigurări sociale.

Angajatorii nu vor mai plăti taxele către stat

Concret, angajatorii care oferă abonamente de sport pentru întreținere, prevenire sau terapie vor fi scutiși de la plata taxelor salariale la stat. Este vorba despre impozitul pe venit și despre contribuțiile pentru pensii, sănătate și muncă.

Proiectul a fost inițial respins de către Senatul României, dar acum are o formă diferită față de cea propusă inițial. Deputații au modificat beneficiul și clarificat pentru acoperirea mai multor astfel de servicii. Tot deputații au decis referirea expresă la cele trei coduri CAEN: 9311 (activități ale bazelor sportive), 9312 (activități ale cluburilor sportive), 9313 (activități ale centrelor de fitness).

Amintim că proiectul de lege a fost depus la Senat de către Uniunea Salvați România (USR) și are ca scop încurajarea unei stil de viață activ și sănătos.

De asemenea, legea a fost inițiată de către fostul ministru USR, Claudiu Năsui, în timp ce semnatarii inițiativei legislative au fost Dragu Anca Dana, Apostol Alin-Gabriel, Barna Ilie-Dan, Bulai Iulian, Buzoianu Diana-Anda, Buzoianu Diana-Anda, Neagu Denisa-Elena, Prună Cristina-Mădălina, Simonis Alfred-Robert, Teniţă Dragoş-Cătălin, Terente Eugen, Todosiu Beniamin, Ungureanu Emanuel-Dumitru și Wiener Adrian.