Se dau măști de protecție gratis! Cine le va primi? Anunțul lui Nelu Tătaru

Sursă foto: INQUAM/Octav Ganea

Ministrul Sănătății a propus un proiect de OUG care prevede că măștile de protecție vor fi distribuite gratuit pentru persoanele vulnerabile, de acest lucru urmând să se ocupe Direcțiile de sănătate publică. Decizia vine în contextul în care pe perioada stării de alertă, masca de protecție trebuie purtată în orice spațiu public închis pe toată durata prezenței în oricare din spațiile închise ale incintei.

Guvernul urmează să aprobe distribuirea de măşti de protecţie către persoanele vulnerabile prin intermediul Direcţiilor de sănătate publică, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă propus în şedinţa Executivului de joi de ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru.

„Vă rog să trecem pe lista suplimentară ordonanţa de urgenţă a Guvernului privind acordarea de către Ministerul Sănătăţii, prin Direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, autorităţile publice locale, a necesarului de măşti de protecţie pentru familiile şi persoanele defavorizate de pe raza unităţilor administrativ-teritoriale, precum şi pentru suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia Guvernului”, a solicitat Tătaru.

Premierul Ludovic Orban a completat că bugetul Ministerului Sănătăţii urmează să fie suplimentat cu 150 de milioane de lei.

Masca este obligatorie în aceste cazuri

Amintim că, ministrul Nelu Tătaru a aprobat Ordinul comun al Ministerului Sănătăţii şi al MAI privind instituirea obligativităţii purtării măştii de protecţie, a triajului epidemiologic şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS CoV-2 pe durata stării de alertă.

Conform documentului, pe perioada stării de alertă, masca de protecţie trebuie purtată în orice spaţiu public închis, spaţii comerciale, mijloace de transport în comun şi la locul de muncă, pe toată durata prezenţei în oricare din spaţiile închise ale incintei.

Măştile nemedicale se spală zilnic la o temperatură de 60- 90 C şi se calcă cu fier de călcat prevăzut cu abur, la temperatură maximă, iar pentru copiii cu vârsta de 5 ani sau mai mare este recomandată purtarea măştilor nemedicale (din material textil).

Sursă foto: INQUAM/Octav Ganea