Executivul a adoptat marți un proiect de lege privind pensiile ocupaționale. Acesta va permite angajatorilor să acorde salariaților pensii suplimentare. Actul normativ transpune în legislația locală o mai veche directivă europeană.

După intrarea în vigoare, salariații vor primi această pensie suplimentară în completarea pensiilor acordate prin sistemul de pensii din România. Aceasta este însă facultativă. Fiecare angajator va stabili dacă are capacitatea de a acorda aceste beneficii iar un fond de pensii se va putea organiza doar la inițiativa unui administrator autorizat.

Contribuțiile la fondul de pensii ocupațional va consta în contribuția angajatorului și cea a salariatului. Odată ce angajatorul a decis că va acorda aceste beneficii este obligat să acorde pensia tuturor angajaților. Salariatul nu va putea fi însă obligat să contribuie la acest fond.

Evidența banilor dintr-un astfel de fond de pensii ocupaționale se va face pe conturi individuale. Acest lucru va permite transferul oricărui participant la un alt fond de pensii ocupaționale sau facultative, fără să fie nevoit să plătească penalități.

Introducerea acestui nou sistem de pensii va asigura teoretic sustenabilitatea financiară a sistemului public, scăzându-se presiunea exercitată asupra lui.

Proiectul va trebui aprobat de parlamentari mai întâi, promulgat de către șeful statului și publicat în Monitorul Oficial, pentru a intra în vigoare.