Ministerul Agriculturii a anunțat că în 2022 se va relua vestitul program „Tomata”. Acesta reprezintă unul dintre cele mai de succes prioiecte de până acum. Însă acum acesta vor exista mici diferențe față de până acum, diferențe care ar putea să-i facă pe fermieri să iasă puțin din zina de confort, dar toți știm că ieșirea din zona de confort poate aduce beneficii mai mari.

Care sunt noile condiții

Agricultorii vor fi nevoiți să vândă o cantitate mai mare de roșii, pentru a primi ajutorul de la stat. În paralel, merge mai departe și programul care ii ajută pe cei care cultivă și alte legume, în spații protejate.

În sere este deja forfotă, pentru că fermierii îngrijesc răsadurile plantate la început de iarnă. În 2022, cei care se înscriu în program ar putea primi bani mai mulți – până la 4 mii de euro, față de 2100 anul trecut. Li se cere însă sa vândă o cantitate aproape dublă de roșii – 5.600 de kilograme, față de 3.000, cum era până acum.

Un fermier din Bihor, care cultiva, alternativ, salată verde și roșii, este veteran în participarea la programele pentru roșii și alte legume de seră. Mărturisește că banii sunt bineveniți, mai ales că, pentru a ieși pe piață cu trufandale, trebuie să consumi multe lemne sau gaz și să ții serele calde. Se va inscrie și anul acesta la Tomata, dar știe ca îi va fi mai greu să vândă o cantitate mult mai mare.

„Ca orice sprijin financiar, este binevenit. Doar că nu va fi chiar așa de ușor să realizăm producțiile cerute, în termenele prevăzute de lege. Pentru că, la noi, clima este schimbătoare, s-ar putea să vină frig în luna martie-aprilie”, spune fermierul.