Vestea momentului în România. Se dau bani de la stat pentru românii cu dizabilități. Ministrul Muncii, Marius Budăi a dat toate detaliile. Potrivit acestuia, banii utilizați provin din fonduri europene și sunt o adevărată premieră în România.

Este vorba despre o serie de vouchere în valoare de 5.000 de euro, care vor putea fi utilizate pentru achiziționarea de tehnologii asistive, care vor fi acordate persoanelor cu dizabilități care vor să se angajeze.

„Astăzi se desfășoară Bursa Locurilor de Muncă la nivel național. Ca o premieră, reprezentanți ai Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități au organizat standuri la care prezintă proiectul pe fonduri europene prin care se oferă vouchere de 5.000 de euro, pentru achiziționarea de tehnologii asistive, persoanelor cu dizabilități care vor să se angajeze”, a spus ministrul.

Vouchere de 5.000 de euro pentru persoanele cu dizabilități

Marius Budăi susține că a fost impresionat de efortul depus de DGASPC în fața celor care își doresc să își caute un loc de muncă, el participând personal la Bursa Locurilor de Muncă de la Botoșani.

„Personal am participat la Bursa Locurilor de Muncă de la Botoșani. M-a impresionat efortul DGASPC, care însoțește și consiliază copiii din centrele de plasament care se apropie de vârsta majoratului, pentru a-i ajuta în căutarea unui loc de muncă.

Doresc mult succes angajatorilor dar și celor care sunt în căutarea unui loc de muncă! Felicit ANOFM pentru organizare!”, a mai adăugat el.

Măsurile anunțate de Guvernul României

Menționăm faptul că anunțul ministrului vine la o zi distanță după ce luni, Guvernul României a adoptat un nou set de măsuri având în vedere situația actuală, care ar urma să între în vigoare de la data de 1 iunie.

Printre măsurile pregătite de Executiv se numără următoarele:

  • amânarea pentru 9 luni a ratelor la bănci pentru cetăţenii şi companiile care se confruntă cu dificultăţi financiare din cauza crizelor multiple din ultima perioadă;
  • acordarea unui sfert din diferenţa de salariu, în conformitate cu Legea salarizării unitare, cuvenită categoriilor de salariaţi din sistemul public;
  • acordarea unui sprijin unic de 700 de lei pentru toţi pensionarii cu pensii sub 2.000 lei;
  • diminuarea cheltuielilor bugetare cu cel puţin 10%, cu excepţia celor cu investiţiile, salariile, pensiile, asistenţa socială;
  • suspendarea angajărilor la stat;
  • creşterea colectării veniturilor la bugetul general consolidat al statului cu 10 miliarde de lei;
  • accelerarea absorbţiei fondurilor europene din cadrul programelor operaţionale şi al PNRR. În acest sens, coaliţia va efectua o evaluare lunară a stadiului absorbţiei, precizează sursa citată.