Ajutoarele de urgență pentru persoanele afectate de inundațiile produse pe parcursul anului 2019, aprobate luni de Guvern printr-o Hotărâre, se vor acorda din fondurile prevăzute cu această destinație în bugetul MMJ, în acest fel: câte 3.000 de lei pentru familiile şi persoanele singure ale căror bunuri de folosinţă îndelungată au fost afectate în proporţie de peste 90%; câte 2.000 de lei pentru familiile şi persoanele singure ale căror bunuri de folosinţă îndelungată au fost afectate în proporţie cuprinsă între 50% şi 90% inclusiv; câte 1.500 de lei pentru familiile şi persoanele singure ale căror bunuri de folosinţă îndelungată au fost afectate în proporţie de până la 50% exclusiv.

De altfel, în cazul în care, în urma inundaţiilor, alunecărilor de teren şi fenomenelor meteorologice deosebite se înregistrează pierderi de vieţi omeneşti, familia persoanei/persoanelor decedate beneficiază suplimentar de suma de 5.000 lei.

În ceea ce privește normele de acordare a ajutoarelor de urgență, acestea au fost simplificate. Astfel, familiile sau persoanele afectate nu mai trebuie să completeze cereri, iar efectuarea anchetelor sociale a fost eliminată, potrivit Agerpres.