Ministrul Mediului, Costel Alexe, a trecut la nivelul următor, în lupta împotriva poluării.

Astfel, Alexe a anunțat marți seară că Garda de Mediu a trecut la măsuri extreme împotriva celor care depozitează ilegal deșeuri.

”ATENȚIE! Garda de Mediu a început confiscarea camioanelor care depozitează ilegal deșeuri!

Astăzi, într-o localitate din județul Timiș, comisarii de mediu au confiscat două autoutilitare folosite la depozitarea ilegală a deșeurilor. Proprietarii acestora le utilizau pentru a descărca deșeuri pe un teren viran aflat în extravilanul comunei Sânandrei, sat Covaci, din judeţul Timiş (în proximitatea şoselei de centură). Zona respectivă făcea obiectul unui control al comisarilor de mediu din Timiș în urma sesizărilor primite de la cetățeni.

Lipsa autorizației de mediu

La momentul sosirii echipei GNM, unul dintre transporturi fusese descărcat complet, cealaltă autoutilitară fiind parţial descărcată, atunci când făptașii au fost surprinşi de comisarii GNM”, a scris ministrul Mediului pe Facebook.

”Conform HG 1061/2008, transportul deşeurilor se realizează doar de către operatorii economici care deţin autorizaţie de mediu pentru această activitate. De asemenea, transportul de deşeuri nepericuloase trebuie însoţit de documente justificative.

Întrucât cele două persoane fizice, proprietarii celor două autospeciale, nu au putut prezenta niciun document prevăzut de legislaţia în vigoare privind transportul deşeurilor, respectivii au fost amendaţi cu 30.000 de lei fiecare.

În plus, s-a dispus şi măsura complementară de confiscare a mijloacelor de transport folosite la săvârşirea contravenţiei. Astfel, cele două autoutilitare au fost imobilizate în vederea confiscării la societatea cu care Comisariatul Judeţean Timiş al GNM are semnat un protocol pentru depozitarea bunurilor confiscate”, a precizat Alexe.

Controale la nivel național

”La acţiune au participat şi reprezentanţi ai Poliţiei Locale, Jandarmeriei, precum şi viceprimarul Comunei Sânandrei şi responsabilul cu probleme de mediu din cadrul Primăriei.

Cercetarea a continuat, comisarii GNM reuşind, în scurt timp, să identifice şi proprietarul terenului. Acestuia, dar și UAT Sânadrei le-au fost dispuse măsuri cu termene privind salubrizarea terenului şi luarea măsurilor necesare pentru ca acest fenomen să nu se mai repete.

Atragem atenția celor care obișnuiesc să abandoneze deșeuri în natură că astfel de controale şi verificări au fost inițiate de Garda Națională de Mediu la nivel naţional, aşa încât, ar fi bine să se gândească ce riscă (amendă + confiscarea autovehicului), înainte de a descărca ilegal deşeuri prin diverse zone.

Oricine poate filma aceste fapte, astfel încât făptașii să poată fi identificați și pedepsiți, potrivit legii!”, arată ministrul.