Tarifele vamale impuse sau anunţate de SUA şi China ar putea tăia 0,8% din PIB-ul global în 2020 şi ar putea provoca pierderi suplimentare în următorii ani, a avertizat joi Fondul Monetar Internaţional – FMI.

Purtătorul de cuvânt al FMI, Gerry Rice, a apreciat că tensiunile comerciale încep să afecteze o economie mondială care deja se confruntă cu dificultăţi, inclusiv cu o slăbire a producţiei industriale care nu s-a mai înregistrat de la criza financiară globală din 2007-2008, scrie presa internațională.

În cadrul obişnuitei conferinţe de presă a FMI, Rice a anunţat, fără a furniza detalii suplimentare, că instituţia financiară internaţională urmează să prezinte luna viitoare noile perspective economice revizuite.

Ritmul activităţii economice este atenuat, escaladarea tensiunilor comerciale şi geopolitice provocând incertitudini şi erodând încrederea oamenilor de afaceri, investiţiile şi comerţul, a avertizat oficialul FMI.

Şi în trecut FMI a atras atenţia asupra consecinţelor negative asupra economiei mondiale ale războiului comercial dintre SUA şi China şi a altor dispute comerciale dar Rice a declarat că impactul se simte acum.

”Tensiunile nu sunt doar o ameninţare, de fapt ele încep să afecteze semnificativ dinamismul economiei mondiale. Cele mai recente estimări ale FMI arată că tarifele vamale dintre SUA şi China, inclusiv cele implementate sau anunţate, ar putea reduce potenţial nivelul PIB-ului global cu 0,% în 2020, provocând pierderi suplimentare în următorii ani”, a afirmat purtătorul de cuvânt al FMI.

Întrebat dacă instituţia previzionează acum o recesiune, Rice a răspuns că scenariul de bază nu indică aşa ceva în acest moment, deși FMI a folosit cuvinte ca ”foarte precară, fragilă şi delicată” pentru a descrie perspectiva economică.