Orice război între SUA şi Iran ar fi unul rapid, a spus Donald Trump, reiterându-şi cu toate acestea dorinţa de a evita o confruntare militară cu Iranul.

Întrebat cu privire la un eventual conflict între SUA şi Iran, Donald Trump a răspuns: ”Sper că nu. Dar, dacă s-ar întâmpla ceva, suntem într-o poziţie foarte avantajoasă. Pot spune că nu ar fi nevoie de mult timp”. ”Nu vorbesc despre o operaţiune la sol, nu spun că vom trimite un milion de soldaţi. Spun doar că, dacă s-ar întâmplă ceva, nu va dura mult timp”, a insistat el.

”Am fost foarte bun cu ei”, a mai spus Trump, amintind că a renunţat anterior la executarea unor lovituri aeriene asupra Iranului, deşi forţele armate iraniene au doborât o dronă americană.

Teheranul părea să încerce să calmeze situaţia miercuri pe fondul tensiunilor exacerbate în Golf, după o primă reacţie foarte fermă la anunţul sancţiunilor americane cu caracter eminamente politic.

Donald Trump, care acuză Teheranul că încearcă să obţină arma atomică şi îi atribuie responsabilitatea pentru o serie de probleme în Orientul Mijlociu, şi-a angajat ţara într-o campanie de ”presiune maximă” la adresa Iranului, notează AFP.

Tensiunile s-au acutizat la 13 iunie după ce în golful Oman au fost atacate două petroliere la bordul cărora au izbucnit incendii şi s-au produs explozii. Washingtonul a atribuit Iranului responsabilitatea pentru incident, dar Teheranul a respins acuzaţiile. La 20 iunie, forţele iraniene au doborât o dronă militară americană RQ-4, după care, potrivit declaraţiilor lui Donald Trump, Statele Unite au pregătit o operaţiune militară care prevedea lovituri punctuale asupra a trei obiective de pe teritoriul Iranului. Conform afirmaţiilor liderului american, cu 10 minute înainte de începerea acestei operaţiuni, el a dat ordin pentru anularea acesteia, apreciind că este disproporţionată faţă de acţiunile Teheranului.