'Pentru persoanele juridice, ministerul vine cu măsuri de susţinere a procesului investiţional prin extinderea scutirii de impozit a profitului reinvestit şi asupra dreptului de utilizare a programelor informatice', menţionează MFP.

'În aplicarea facilităţii pentru programele informatice măsura a vizat programele informatice înregistrate ca active necorporale, respectiv situaţia transferului codului sursă şi al patentelor. În practică s-a constatat că, industria de inovare exploatează, în mod specific, dreptul de utilizare al programului informatic fără achiziţia dreptului de proprietate asupra softului respectiv, achiziţia de patente, de drepturi de proprietate intelectuală asupra designului şi a altor inovaţii legate de acel program informatic. Pentru a înlesni un proces mai rapid de implementare a tehnologiilor informatice se impune extinderea aplicării facilităţii şi asupra dreptului de utilizare a programelor informatice', precizează MFP. 

Totodată, prin proiectul de act normativ se prevede extinderea, pe termen nelimitat, a facilităţii fiscale de scutire de impozit a profitului reinvestit, care urma să expire la finalul acestui an. 

"Aplicarea nelimitată în timp a facilităţii fiscale de scutire de impozit a profitului reinvestit prin eliminarea termenului până la care este aplicabilă facilitatea fiscală, respectiv termenul de 31 decembrie 2016, inclusiv, are ca obiectiv stimularea competitivităţii şi inovării, atragerea investiţiilor, creşterea locurilor de muncă, generarea şi menţinerea ritmului de creştere economică pe termen lung, dezvoltarea unei economii competitive, capabilă de performanţe tehnologice, în concordanţă cu condiţiile concurenţiale la nivel european şi global", subliniază Ministerul Finanţelor. 

Totodată, pentru dezvoltarea sistemului de învăţământ profesional şi tehnic, se propune deducerea integrală a unor cheltuieli efectuate de operatorii economici pentru elevi, precum şi neimpozitarea beneficiilor primite de aceştia, se arată în proiectul citat. 

AGERPRES