Scrisoarea a fost trimisă de familiile jurnaliştilor ucişi Jan Kuciak şi Daphne Galizia. Aceștia susțin că fosta șefă a DNA este „din acelaşi aluat ca Daphne şi Jan”.

Aceștia s-au adresat secretarului general Jeppe Tranholm-Mikkelsen, comisarului european pentru justiţie, Vera Jourova, dar și eurodeputaţilor Claude Moraes, preşedintele Comisiei pentru libertăţi civile a PE, şi Ingeborg Grassle, preşedintele Comisiei pentru control bugetar.

„Ştim acest lucru din experienţă. Un colaps al statului de drept în ţările noastre, Malta şi Slovacia, a dus la uciderea membrilor familiilor noastre, Daphne Caruana Galizia şi Jan Kuciak. Aceleaşi deficienţe ameninţă în prezent integritatea investigaţiilor asupra uciderii lor. În numirea primului şef al EPPO, Consiliul trebuie să facă acum o alegere care să dea semnificaţie declaraţiei sale sau să şi-o retragă. Facem apel la Consiliu să aleagă cea mai curajoasă şi cea mai eminentă candidată pentru această funcţie, o femeie făcută din acelaşi aluat ca Daphne şi Jan: Laura Codruţa Kovesi”, se arată în scrisoare.

Aceștia consideră că Laura Codruţa Kovesi „este candidatul cel mai calificat şi s-a arătat dispusă să treacă la inculpări când toate celelalte instituţii dintr-un stat membru au eşuat, un test la care niciun alt candidat nu a fost supus, darămite să-l fi trecut”.

Familiile susțin că fosta șefă a DNA va ști ce trebuie să facă pentru a preveni uciderea jurnaliștilor care investighează corupția.

„Imunitatea de facto i-a încurajat pe asasinii lor, care operau în cadrul unor reţele transfrontaliere care ar urma să intre sub mandatul EPPO. Dna Kovesi ştie ce este necesar pentru a preveni şi mai multe crime asupra unor jurnalişti care investighează corupţia, spălarea de bani şi frauda fiscală gravă”, se menţionează în scrisoare.

„Ştim că candidaturile devin piese într-un joc politic între statele membre, dar spălarea de bani şi corupţia autorităţilor naţionale sunt o chestiune gravă de securitate transfrontalieră care nu poate deveni subiect de compromis politic. România se opune candidaturii dnei Kovesi şi face lobby pentru un alt candidat. Să alegeţi un alt candidat în afară de dna Kovesi ar da un semnal cetăţenilor europeni că UE pune pe primul plan un fals simţ al armoniei în detrimentul protejării drepturilor lor fundamentale. Să o alegeţi pe dna Kovesi ar transmite că nu există loc pentru compromis în lupta mortală împotriva corupţiei”, se mai menţionează în scrisoarea comună.

Mai mult, aceștia spun că sunt „victime ale rezultatului eşecului luptei împotriva corupţiei: bombe şi gloanţe în cap” și fac apel la Consiliu pentru a proteja oamenii ca Laura Codruța Kovesi.

„Facem apel la Consiliu să protejeze şi să întărească oameni curajoşi ca soţia şi mama noastră, ca fiul şi fratele nostru, şi, într-adevăr, oameni ca însăşi dna Kovesi. PE a stabilit că dna Kovesi are cele mai bune calificări pentru a conduce EPPO. O comisie independentă a plasat-o pe primul loc. Ea are sprijinul nostru şi sperăm să putem conta şi pe al dvs”, se mai arată în scrisoare.