“Comisia Europeană, angajații ei care trebuiau să conducă inspecțiile, ar fi trebuit să ne spună că trebuia să luăm asupra noastră responsabilitatea pentru primirea Greciei în UE. A fost o misiune pur pregătitoare, condusă de Comisia Europeană, nu de guvernele naționale. Am luat decizia să primim Grecia. Nu puteam pretinde, fără a avea o dovadă concretă, că informația pe care o aveam atunci era, diplomatic vorbind, nu în totalitate corectă. Țineți minte că Parlamentul European a votat în favoarea Greciei aproape în unanimitate, inclusiv conservatorii care acum încearcă să se distanțeze de acea decizie”, a spus, pentru RT, Schroeder.
Fostul cancelar german mai susține că Grecia are nevoie de schimbări radicale pentru a putea supraviețui crizei datoriilor.
„Sper să reușim să menținem Grecia în zona euro. Pentru ca acest lucru să se întâmple, noul guvern grec ar trebui să fie neinfluențat de dezbaterile provocate de partidele de dreapta. Sper ca ajutoarele convenite de liderii europeni să fie implementate. Dacă se va întâmpla așa, atunci cred că putem începe să vorbim despre stabilizarea piețelor, cu mult ajutor din partea Greciei, desigur. Asta vreau să indic. Țara trebuie schimbată din temelii. Grecia nu are nevoie doar de disciplină bugetară, ci și de investiții”, a declarat Schroeder.
Germania este interesată, atât din punct de vedere politic, cât și economic, ca Uniunea Europeană să nu se destrame. Motivul, explică Gerhard Schroeder, are strânsă legătură cu noile realități geopolitice.
„Interesul economic este ușor de explicat: 40% din exportul nostru merge în UE și în împrejurimi. Dacă aceste țări sunt lovite de criză, la fel este și Germania. În al doilea rând, atât lecția învățată în trecut cât și previziunile noastre pentru viitor impun faptul că Germania nu este destul de puternică din punct de vedere geopolitic pentru a juca un rol semnificativ într-un joc unde SUA este o superputere iar liderul asiatic, în acest caz China, este cealaltă. Niciun stat european nu este. Doar o Europă unită poate juca un astfel de rol, de aceea Germania este interesată de o Europă unită, nu doar din cauza trecutului, ci de dragul viitorului cetățenilor noștri”, a încheiat Schroeder.