Senatul a votat, luni, în plen, în calitate de primă Cameră sesizată, proiectul de lege al Guvernului privind sistemul public de pensii. 81 de senatori au fost pentru, în timp de 12 au fost împotrivă. Alţi 8 parlamentari s-au abţinut.

În Legea Pensiilor s-au făcut mai multe modificări. Conform actului, de pensie de invaliditate vor beneficia doar cei care au cotizat minim 15 ani.

Vor beneficia doar cei care și-au pierdut total sau cel puțin pe jumătate capacitatea de muncă.

Aici intră și:

-accidentele de muncă și bolile profesionale;
-alte boli sau accidente care nu au legătură cu munca.

Pe lângă acestea mai sunt luate în calcul și schizofrenia, SIDA și neoplaziile. Aceste boli vor fi trecute în a doua categorie, pierderea pe jumătate a capacității de muncă.

Rămân pensiile de invaliditate pentru cei care au participat la Revoluția din 1989.

Vom avea trei grade de invaliditate:

-gradul I, caracterizat de deficiența funcțională gravă, capacitate de muncă și autoservire diminuate;
-gradul II, caracterizat de deficiența funcțională accentuată, capacitate de muncă diminuată și capacitate de autoservire păstrată;
-gradul III, caracterizat de deficiența funcțională medie, capacitate de muncă diminuată și capacitatea de autoservire păstrată.

„Pentru orice grad de invaliditate prevăzut la alin. (1) (cele enumerate mai sus – n.red.), în funcție de natura afectării capacității de muncă și tipul raportului de muncă, capacitatea de muncă poate fi considerată păstrată pentru anumite activități profesionale”, se arată în proiectul de lege.

Pentru a se aplica, Legea Pensiilor trebuie adoptată și de deputați, promulgată de președinte și publicată în Monitorul Oficial.