De la 1 august, medicii vor elibera certificatele de concediu medical în două tranșe. Mai exact, începând cu ultima lună de vară medicii din România vor acorda pacienţilor concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă în două etape.

În ceea ce privește prima etapă, aceasta poate dura cel mult trei zile pentru o afecţiune uşoară. După aceste trei zile însă, medicul decide dacă va elibera certificatul de concediu medical în continuare.

Potrivit ultimelor informații, în funcţie de răspunsul pacientului la tratamentul prescris şi de rezultatele analizelor pe care i le-a recomandat, medicul va lua o decizie cu privire la eliberarea certificatului de concediu.

De menționat este faptul că, planul de urmărire a evoluției bolii va cuprinde cel puțin indicațiile terapeutice și igienico-dietetice, pe care pacientul trebuie să le respecte.

Ce obligații vor avea medicii de familie

Există totuși și o serie de excepții. Potrivit proiectului normelor de aplicare OUG 151 din 2005, consultat de economica.net, medicul de familie şi medicii din ambulatoriu nu vor avea obligația întocmirii planului de urmărire a evoluției bolii pentru certificatele de concediu medical care se eliberează pentru urgențele medico-chirurgicale, pentru bolile infectocontagioase din grupa A, pentru bolile infectocontagioase cu agent înalt patogen, pentru care se impune măsura izolării, precum Sars-CoV-2, prevăzută la art. 8 alineatul (1) din Legea nr. 136/2020, republicată, cu modificările și completările ulterioare, reiese din proiectul normelor de aplicare a OUG 158/2005, cu modificările şi completările ulterioare, studiat de Economica.net.

În același timp, medicii sunt scutiţi de obligaţia de a întocmi planuri de recuperare pentru pacienţii diagnosticaţi cu unele boli speciale, prevăzute la articolul 13 alineatul (3) din OUG 158/2005 cu modificările şi completările ulterioare. Dintre acestea amintim SIDA, neoplaziile, tuberculoza, mai precizează sursa citată.

Medicii de familie nu sunt însă foarte încântați de noile modificări. Mai exact, aceștia susțin că doctorii din spitale nu vor mai da concedii medicale şi vor lăsa totul în seama lor.