Schimbare majoră pentru protejarea Deltei Dunării! Pescuitul comercial a patru dintre cele mai cunoscute specii de pești a fost interzis.

Administratorii de hoteluri, pensiuni si cherhanale din Deltă sunt nemulțumiți, de teamă că interdicția va reduce numărul de turiști, și așa puțini din cauza pandemiei.

Schimbare majoră pentru protejarea Deltei Dunării! Somnul, șalăul, știuca și crapul – interziși pescuitului comercial

Patru dintre cele mai cunoscute și bine vândute specii de pește din Delta Dunării vor fi protejate, adică pot fi pescuite doar în competiții sportive sau pentru distracție, iar apoi exemplarele trebuie eliberate înapoi în apă.

Somnul, șalăul, știuca și crapul din Deltă nu se vor mai putea pescui în scop comercial.

“Decizia s-a bazat pe studiul anual de evaluare a resurselor care a recomandat că pescuitul celor patru specii să se facă prin metoda catch and release, tocmai pentru că s-a observat un declin al celor patru specii.”, a declarat Viorica Bîscă, director executiv al Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării.

De cealaltă parte, pescarii nu radiază de fericire:

“Această decizie cred că ar fi trebuit comunicată mult mai bine și explicată de către reprezentanții Rezervației Biosferei în momentul în care se discută acel draft de ordin de prohibiție.”, a spus Cătălin Balaban, președinte al unei asociații de pescari, potrivit digi24.ro.

”Măsuri strict pentru conservarea biodiversității”

Nici administratorii de hoteluri, pensiuni si cherhanale din Deltă nu sunt mulțumiți. Ei se tem că această interdicție la pescuit va duce la scăderea numărului de turiști, și așa mic din cauza pandemiei.

“Nu-mi dau seama cum va putea fi controlată și cum se va aplica. Va naște iar o grămadă de tensiuni și de probleme administrative.”, a spus Radu Manolache, administrator de cherhana, conform sursei citate.

Eugen Ion, primarul localității Jurilovca, a declarat: “Simplul fapt că spunem că au scăzut aceste specii de pește nu este de ajuns. Eu cred că trebuia să existe niște studii”.

“Avem la dispoziție acel studiu anual care se face strict pentru resursa și ordinul de prohibiție a impus măsuri strict pentru conservarea biodiversității. Nu ne putem permite să facem aprecieri asupra sezonului turistic.”, a mai spus Viorica Bîscă.

Turiștii care prind somn, șalău, știucă sau crap și nu eliberează peștii riscă să fie amendați și să rămână fără permis de pescuit.