”Am participat la Londra, la summitul NATO și am vazut că în media de la noi aspectele de societate au fost bine reflectate. România și-a atins obiectivele cu care s-a prezentat la summitul NATO, a fost o reușită pentru țara noastră”, a declarat joi Președintele Klaus Iohannis, la Cotroceni.

”Abordarea politică este extrem de necesară, NATO, care a fost o alianță militară, a devenit mai mult, noi plecăm acum de la valori. NATO este o alianță de valori, care trebuie să găsească o reflecție în comportamentul politic al Alianței”, a adăugat el.

”Am decis împreună că și spațiul cosmic va face parte din preocupările de securitate ale NATO”, a completat Președintele.

”În primul rând, NATO a ajuns la 70 de ani. Pe bună dreptate, premierul britanic Boris Johnson s-a întrebat retoric ce face ca această organizație să fie atât de puternică”, a mai spus Iohannis.

”Am avut discuții despre viitorul NATO și despre împărțirea obligațiilor. În primul rând, așa-numitul burden-share, toată lumea a înțeles că trebuie să susțină cheltuielile pentru apărare, deci tot mai mulți aliați vor aloca 2% din PIB”, a precizat Președintele.

”Cu toții am acceptat că NATO are nevoie de un proces de reflecție, pentru a identifica ce strategie va adopta organizația în viitor.  Cine este inamicul? Trebuie să schimbăm sau nu strategia față de Rusia? Este China o amenințare? – acesta este genul de întrebări care trebuie puse”, a mai spus Klaus Iohannis.