Acţiunile Rosneft au urcat luni la prânz cu 4,8% la Bursa de la Londra, majorând capitalizarea de piaţă a celui mai mare producător rus de ţiţei la 52 miliarde de dolari. Titlurile Gazprom au urcat cu 0,3%, majorând capitalizarea de piaţă a celui mai mare producător mondial de gaze naturale la 51 miliarde de dolari. 

În 2008, decalajul între valoarea de piaţă a Gazprom şi cea a Rosneft era de peste 250 de miliarde de dolari. Rosneft a redus diferenţa prin achiziţii masive, în timp ce Gazprom se confruntă cu majorarea concurenţei pe piaţa internă, inclusiv de la Rosneft, şi cel mai redus preţ al gazelor naturale din ultimul deceniu înregistrat în Europa. 

Rosneft şi-a majorat fluxul de numerar disponibil şi va înregistra rezultate şi mai bune după redresarea preţului la ţiţei, în timp ce fluxul de numerar disponibil al Gazprom este în scădere şi este puţin probabil ca tendinţa să se inverseze curând, a apreciat analistul Ildar Davletshin, de la Renaissance Capital. 

Gazprom încă depăşeşte Rosneft în privinţa producţiei. Rezervele sale de gaze naturale şi ţiţei se ridică la echivalentul a circa opt milioane de barili pe zi, în timp ce Rosneft pompează în jur de cinci milioane de barili pe zi. 

Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei.

Sursa: Agerpres