Schimbare de comportament: românii au început să investească în calitate

Romanii au inceput sa investeasca in calitate

Românii au devenit tot mai deschiși să investească ȋn produse de calitate atunci când vine vorba despre construirea, utilarea și amenajarea locuințelor, ȋn ultimii ani. Proporția celor care preferă să cumpere produse ieftine, cu o durată scurtă de viață și performanțe scăzute, este din ce ȋn ce mai mică.

,,Pe partea de case și proiecte mari, pompele de căldură au devenit tot mai populare, datorită eficienței energetice ridicate și amprentei reduse de carbon. Din 2014, lucrăm doar cu pompele suedezilor de la Nibe, pentru care suntem reprezentant exclusiv ȋn România. Produsele lor sunt extrem de avansate tehnologic și au o durată de viață de peste 15-20 de ani, dacă sunt instalate și ȋntreținute corect. Bineȋnțeles, premium ȋnseamnă puțin mai scump, iar clienții români care se documentează nu sunt descurajați de o investiție inițială mai mare.

Dovadă stă rata de creștere de 20% pe an pentru pompele de căldură. Un sistem de ȋncălzire, apă caldă și răcire este vital ȋntr-o locuință, mai ieftin (produs ȋn China) ȋnseamnă calitate slabă, deci, probleme, bani băgați ȋn reparații, timp pierdut cu instalatori, nervi și frustrare pentru utilizatori”, spune Gabriel Anicăi, fondator și director general Trust Expert, o companie specializată pe soluții de ȋncălzire/răcire, cu o cifră de afaceri de peste 7 milioane de euro.

Ventilația rezidențială cu recuperare de caldură este una dintre soluțiile cu vânzări dublate, de la an la an. Pandemia de Covid-19 a accelerat această tendință, oamenii fiind mult mai preocupați de calitatea aerului din locuințe.

Cu ajutorul sistemelor moderne de ventilație, aerul din interior este ȋn permanență ȋmprospătat, fie că este ȋncălzit sau răcit, ȋn funcție de sezon, cu pierderi de energie minime. Ȋn plus, datorită filtrelor de mare eficiență, ȋmpiedică pătrunderea ȋn interior a prafului, polenului, diverselor particule microbiologice (inclusiv bacterii, viruși și spori).

Încălzirea în pardoseală

O altă soluție considerată nu de mult scumpă, dar tot mai prezentă ȋn casele românilor, este ȋncălzirea prin pardoseală. Aceasta generează un confort termic superior unui sistem de ȋncălzire tradițional, permite uniformizarea temperaturii și are un potențial ridicat de economisire a energiei.

,,La fel de important ca brandul produselor de ȋncălzire/răcire este și montajul lor. Dacă un montaj nu este realizat corect, sistemul va funcționa haotic, va consuma ȋn plus, fără să livreze temperatura dorită. Sunt puțini experți ȋn țara noastră care pot instala tehnologie de ultimă generație, iar timpul lor costă.

Și aici, mă bucur că românii au ȋnceput să ȋnțeleagă importanța serviciilor profesioniste de montaj și mentenanță a produselor, aleg să lucreze cu specialiști și nu se mai aventurează, ca pe vremuri, să facă singuri sau să cheme diverși ,,meșteri”, prieteni sau vecini buni la toate. Noi punem mare preț pe servicii, avem ingineri care fac parte din echipă ȋncă de la ȋnființarea companiei, de 28 de ani, și clienții noștri ne spun mereu că diferența de calitate se vede”, completează Gabriel Anicăi.

Centralele pe gaz, fără viitor

Atunci când vorbim despre soluții de ȋncălzire pentru apartamente, centralele termice pe gaz rămân la mare căutare, iar asta se datorează și problemelor sistemelor centralizate de termoficare. Centralele moderne sunt dotate cu un ansamblu inteligent termostat-termometru, au opțiuni de programare și control al temperaturii de la distanță, de pe telefon sau laptop, și sunt mai eficiente din punct de vedere energetic.

Majoritatea blocurilor nou construite nu se racordează la sistemul central și au din start centrale instalate ȋn fiecare apartament. Ȋnsă, aceasta nu reprezintă o soluție pe termen lung, având ȋn vedere că unul dintre obiectivele Uniunii Europene este tranziția totală de la ȋncălzirea pe gaz, la cea electrică, până ȋn 2050.

Situația este similară și ȋn cazul aparatelor de aer condiționat. Segmentul acesta este estimat la peste 100 de milioane de euro anual, iar specialiștii susțin că tendința pozitivă se va menține.