"Vrem să-i ţinem aproape pe britanici, însă nu există drepturi fără îndatoriri", a subliniat Wolfgang Schäuble, într-un articol publicat vineri în cotidianul german Neue Osnabruecker Zeitung.

"Va fi un proces de învăţare şi pentru, sau mai ales, pentru britanici", a adăugat ministrul german.

"Ei au marele centru financiar de la Londra, dar nu-şi vor păstra accesul obişnuit la piaţa UE dacă nu acceptă regulile blocului european", a atenţionat Wolfgang Schäuble.

Pe de altă parte, el le-a cerut celorlalte 27 de state membre ale Uniunii să rămână unite, avertizând că vor exista tentative "de a incita diferite state din UE şi interesele lor particulare unele împotriva altora".

Acesta avertisment se aplică inclusiv Germaniei, mai ales marilor producători de automobile şi altor exportatori, a explicat Wolfgang Schaeuble. "Nu ne putem lăsa însă divizaţi, trebuie să fim uniţi în negocierile cu guvernul de la Londra", a mai spus ministrul german.

După ce premierul britanic Theresa May a declanşat oficial miercuri procedura de ieşire a ţării sale din UE, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, urmează să emite vineri un set de linii directoare pentru negocierile în care se vor angaja Cei 27 şi Londra în următorii cel puţin doi ani. AGERPRES