‘Anticipăm că va fi nevoie de ajutoare suplimentare, cu condiţia ca Guvernul de la Atena să-şi îndeplinească angajamentele şi în ideea că va fi vorba de sume mult mai mici decât cele acordate până acum’, a declarat Schaeuble. Referitor la sursa banilor, ministrul german de Finanţe a spus că acest lucru nu a fost încă decis. ‘Dispunem de fondul de salvare MES şi acesta este departe de a fi epuizat’, a spus Schaeuble.

La începutul acestei săptămâni, Schaeuble a provocat o surpriză prin declaraţia sa potrivit căreia creditorii internaţionali vor trebui să ofere Greciei un nou program de ajutor, cel de-al treilea, îndepărtându-se de linia oficială germană şi europeană care constă în amânarea oricărei decizii cu privire la acest subiect pentru anul următor. De altfel, cancelarul german Angela Merkel a reiterat miercuri această linie declarând că nicio decizie cu privire la un nou program destinat Greciei nu va fi luată înainte de 2014.

În interviul acordat Handelsblatt, Schaeuble a oferit o explicaţie pentru ieşirea sa foarte directă, care a provocat valuri în condiţiile în care Germania este în plină campanie electorală pentru alegerile legislative. ‘Nu vreau să mi se reproşeze după alegeri că nu am spus adevărul înainte’, subliniază Schaeuble. ‘De aceea sunt mulţumit că în prezent opinia publică a înţeles bine ceea ce spun şi am spus încă din 2012: va trebui ca anul viitor să analizăm noi măsuri pentru Grecia’, a adăugat Schaeuble.

Până acum, Grecia a beneficiat de două programe de ajutor, în valoare totală de aproximativ 240 miliarde de euro. AGERPRES