Trei miliardari şi-au anunţat intenţia de a intra în cursa pentru Casa Albă în 2020, respectiv Tom Steyer, Michael Bloomberg şi Howard Schultz.

Una dintre cele mai neobişnuite facţiuni din cadrul Partidului Democrat este formată de clubul miliardarilor: fostul primar din New York, Michael Bloomberg, investitorul şi activistul Tom Steyer şi fostul director executiv al Starbucks, Howard Schulz.   

Averea lor totală: 50 de miliarde de dolari. Dacă vreunul sau toţi vor decide să intre în cursă, vor avea un avantaj financiar masiv faţă de politicienii convenţionali putând să inunde cu reclame electorale statele cruciale pentru alegerile primare.    

Averile lor ar putea, însă, să producă şi o reacţie viscerală din partea activiştilor de stânga ce ar fi înclinaţi să voteze pentru ”luptători” socialişti precum Bernie Sanders sau Elizabeth Warren.   Un sondaj recent în rândul democraţilor îl dă câştigător pe congresmanul de Texas, Beto O’Rourke, cu 15,6%, urmat de Sanders şi Warren. Bloomberg s-a clasat pe locul opt, cu 2,71%, Steyer ocupand locul 23 cu 0,28%, iar Schultz s-a clasat pe pozitia a 32-a si pe ultima cu 0,1%.  

Dar acestea sunt primele zile şi titanii corporativi pot cumpăra recunoaşterea numelui. Schultz, în vârstă de 65 de ani, intenţionează să călătorească prin ţara la începutul anului viitor pentru a promova o carte intitulată ” From the Ground Up: A Journey to Reimagine the Promise of America“.   

Bloomberg, un om de afaceri care s-a înscris recent la democraţi, iar Steyer a petrecut foarte mult în mijlocul bătăliei politice pntru a-i ajuta pe democraţi să-şi recâştige Camera Reprezentanţilor.  Steyer, în vârstă de 61 de ani, la fel ca Bloomberg, a cheltuit milioane de dolari pentru a promova conştientizarea schimbărilor climatice.   

Dar el este cel mai bine cunoscut pentru efortul său de a declanşa procedura de destituire a preşedintelui Trump, în contradicţie cu liderii democraţi care consideră strategia ca fiind prea riscantă. Aproape 6,5 milioane de persoane s-au înscris la site-ul său “Need to Impeach”, oferindu-i o listă de e-mailuri care s-ar putea dovedi de nepreţuit într-o campanie electorală.  

 

Steyer la descris pe Trump drept “cel mai corupt preşedinte din istoria americană, care reprezintă o ameninţare serioasă pentru sistemul nostru şi pentru siguranţa noastră şi pentru constituţie în sine”, scrie Associated Press.   

Dave Handy, consultant politic din New York spune că balanţa înclină spre Bernie Sanders, Elizabeth Warren, Tulsi Gabbard. Ar fi greu pentru un tip ca Michael Bloomberg sau Tom Steyer să iasă şi să spună:„Sunt progresist“, spune Handy. Bogăţia nu este neapărat un handicap pentru candidaţii democraţi: foştii preşedinţi democraţi, cum ar fi Franklin Roosevelt şi John F Kennedy, au provenit din aristocraţia americană.