Medicul Emilian Imbri, managerul Institutului „Victor Babeș” din București spune că nerespectarea măsurilor de protecție de către populație este cauza creșterii accelerate a cazurilor de coronavirus, potrivit b1.ro

„Mi-e teamă că numărul de cazuri nu o să mai scadă, ci o să continue să crească. Măsurile pe care le-au încercat guvernanții sunt măsuri bune, dar nu își găsesc ecoul în populație. Nu trebuie să generalizăm, dar fiecare cetățean poate să aleagă dacă se ferește să nu se îmbolnăvească.

Boala se transmite și continuă să se transmită foarte rapid și foarte ușor. Lumea se îmbolnăvește și la serviciu, și în concedii, peste tot. Nu mai există un loc în care să putem spune că nu ne putem îmbolnăvi, că este sigur. Există niște reguli de protecție care deși sunt respectate de unii sunt uitate sau ignorate de către alții. Așa că numărul de îmbolnăviri este tot mai mare”, a explicat medicul, conform sursei menționate.

Cea mai mare provocare pentru sistemul sanitar

Conform medicului, sistemul sanitar din România este pus la grea încercare în această perioadă și urmează să se confrunte cu cea mai mare provocare.

„Sistemul sanitar are o anumită capacitate de cuprindere a acestor afecțiuni. Pe măsură ce se testează este firesc să aflii că sunt tot mai mulți pozitivi care au conștientizat că este un pericol și au început să sune la salvare și să dorească să vină la spital. Capacitatea spitalelor pentru astfel de bolnavi este limitată.

Din momentul în care s-a cam deschis circulația, există o avalanșă de ambulanțe și de bolnavi care vin spre spitale. Numărul locurilor de la boli infecțioase este clar limitat și în câteva zile va fi, credem noi, greu să mai găsim locuri”, a completat Emilian Imbri.