Secretarul de stat Raed Arafat a vorbit, duminică seară, despre situaţia bătrânilor din România după data de 15 mai, atunci când va fi ridicată starea de urgenţă şi, cel mai probabil, înlocuită cu starea de alertă.

Raed Arafat a fost întrebat dacă persoanele de peste 65 de ani vor mai fi nevoite să iasă din casă tot după un program bine stabilit, cum a fost şi până acum. Şeful DSU a precizat că, din informaţiile pe care le deţine în prezent, nu va mai exista un astfel de program. În intervenţia sa la România TV, Arafat a ţinut însă să sublinieze că bătrânii nu vor deveni brusc mai puţin vulnerabili după 15 mai. Ei şi familiile lor vor trebui în continuare să fie extrem de vigilenţi.

“Din ce ştiu, din ce s-a discutat, nu (nu va mai exista un program – n.red.). Şi aici va fi o relaxare, dar în acelaşi timp avertismentul foarte serios pe care îl dau este acela că nu înseamnă că au devenit mai puţin vulnerabili la această boală. Familiile trebuie să aibă mare grijă de protecţie faţă de persoanele respective, iar persoanele respective trebuie să înţeleagă că există asupra lor un risc mai mare decât asupra restului populaţiei.

Adică socializezi mult, nu te protejezi, nu mască, nu igienă, vin copiii des, se joacă, o pupă pe bunica. Este foarte probabil ca bunica să ajungă să fie cu COVID-19 în scurt timp. Asta trebuie înţeles, nu încercăm să speriem populaţia. Noi zicem clar care este situaţia reală”, a declarat Raed Arafat.

Sursă foto: INQUAM Photos, Liviu Chirica