Acuzele acționarului minoritar de la Oltchim, PCC, care deține 12,15% din capitalul social al companiei, la adresa managementului și a acționarului majoritar, statul român, au revenit cu virulență în prima lună a acestui an. „Până de curând, managementul Oltchim a condus compania pe baza garanțiilor de stat, a scutirilor sau reeșalonărilor la plata impozitelor, beneficiind de sprijin sub forma reeșalonării datoriilor către furnizorii controlați de stat și către bugetul de stat“, se arată în comunicatul PCC, care consideră că Oltchim va intra curând în insolvență.
Într-adevăr, problemele de la combinatul chimic vâlcean par insurmontabile pentru managementul numit de Ministerul Economiei, acționar majoritar cu 54,7% din acțiuni. Cu toate acestea, minoritarii de la PCC nu au avut succes în instanță, ultimul proces finalizat fiind cel referitor la împrumutul de 100 milioane euro pe care Oltchim intenționează să îl contracteze.
Tribunalul Vâlcea a respins acțiunea PCC, decizia având aprobarea din partea a 83,13% dintre acționari, din septembrie 2010. Contractarea creditului ar însemna repornirea secției de piroliză de la Arpechim, de la care Oltchim își ia materia primă necesară. Iar managerul Oltchim, Constantin Roibu, consideră că, în felul acesta, cifra de afaceri va crește, compania se va dezvolta și va reveni pe plus. Din păcate, situația nu este atât de simplă pe cât apare în discursul managerului.
Soarta angajaților depinde de stat
În primul rând, situația Oltchim se arată a fi, într-adevăr, fără ieșire. O companie cu pierderi de peste 200 milioane lei în ultimii trei ani (2006 fiind ultimul an pe plus) nu poate evita insolvența decât cu ajutor masiv din partea acționarilor (cum este cazul la rafinăria Rompetrol). Statul român a sprijinit în fel și chip combinatul chimic, însă nu poate face prea multe gesturi de bunăvoință fără să intre în atenția instituțiilor europene, care nu permit ajutoare neconcurențiale.
Neexecutarea datoriilor de 135 de milioane de euro de către AVAS, garanții de stat (de 80% din total) pentru creditul comercial în valoare de 424 de milioane de euro sau garanția Eximbank pentru aproape 50 de milioane de euro (de la achiziționarea Arpechim) sunt genul de ajutoare digerate cu greu de către Comisia Europeană.
Chiar și așa, Oltchim va fi extrem de greu de salvat. O companie cu datorii totale de peste două miliarde lei (circa 0,5 miliarde euro) este, în mod normal, condamnată la faliment. Și vorbim aici de bani care ar trebui să ajungă în vistieria statului și care, fiind neîncasați an de an, adâncesc deficitul bugetar. Capitalizarea la zi a Oltchim este de 71,7 milioane lei. Cotația acțiunii cu simbolul OLT a coborât cu 16% anul trecut și cu peste 75% față de maximele din 2008. Se pare că statul român rămâne singurul acționar care încă mai crede în Oltchim. Din păcate, de deciziile acestuia depinde soarta a peste 3.000 de angajați.

UPDATE: Pierderi de 214 mil. lei

Rezultatele financiare preliminate ale Oltchim arată că pierderile totale al companiei din 2010 s-au ridicat la 214,4 milioane lei, ceea ce face ca datoria totală a Oltchim să urce până la valoarea de 2,289 miliarde lei, conform datelor publicate ieri de către companie.
Oltchim a înregistrat o cifră de afaceri netă de 1,309 miliarde lei și venituri din exploatare de 1,356 miliarde lei. Rezultatul operațional a fost negativ, consemnând o pierdere de 126 milioane lei, cheltuielile totale ale companiei fiind de 1,482 miliarde lei. Conform datelor de la BVB, Oltchim are în continuare peste 3.000 de angajați.