Potrivit hotărârii judecătoreşti, în calitatea de director a două societăţi comerciale, angrosistul Willy Selten, în vârstă de 45 de ani, 'a falsificat facturi, etichete şi declaraţii scrise şi a folosit de asemenea documente false pentru a comercializa carnea'.

Firmele conduse de el au cumpărat şi prelucrat în anii 2011 şi 2012 cel puţin 336.000 de kilograme de carne de cal – aceasta fiind mai ieftină decât cea de vită – şi amestecate cu grăsime de vită produsele au fost comercializate mai departe drept carne de vită, precizează instanţa.

Scandalul cărnii de cal a izbucnit la începutul anului 2013 în Irlanda şi Marea Britanie, unde la mai multe supermarketuri a fost descoperit ADN de cal în hamburgherii etichetaţi ca fiind cu carne de vită. La început s-a afirmat că au existat companii româneşti care ar fi exportat în UE carne de cal etichetată drept carne de vită, acuzaţie ce s-a dovedit apoi a fi nefondată.

În urma verificărilor efectuate ulterior de autorităţile sanitar-veterinare ale statelor din UE, s-a găsit carne de cal în 5% din eşantioanele de produse ce ar fi trebuit să conţină exclusiv carne de vită, în scandal fiind implicate societăţi comerciale din mai multe ţări.

AGERPRES