Rozătoarelor le-a fost dat să mănânce porumb modificat genetic al companiei americane Monsanto. La capătul acestui experiment, şobolanii au dezvoltat tumori canceroase de dimensiunea unei mingi de ping-pong.

La vremea respectivă, Comisia Europeană a autorizat achiziţia şi cultivarea în Europa a porumbului modificat genetic american, pe motiv că nu existau suficiente dovezi ştiinţifice care să probeze nocivitatea unor astfel de produse pentru sănătatea umană.

‘Pentru prima oară în lume, un organism modificat genetic (OMG) şi pesticidul utilizat împreună cu el au fost evaluate din punctul de vedere al efectelor asupra sănătăţii pe o perioadă mai lungă de timp şi mai deplin decât au făcut anterior reprezentanţi ai unor guverne şi industriei alimentare. Rezultatele sunt alarmante’, a declarat profesorul Gilles-Eric Seralini, de la Universitatea din Caen, conducătorul proiectului de cercetare.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Frederic Vincent, a declarat în acest context:’Am fost informaţi din presă cu privire la un astfel de studiu. Dacă suntem familiarizaţi cu el ? Nu! Dar vom examina problema. Comisia Europeană a solicitat deja Agenţiei Europene pentru Siguranţa Alimentară să se ocupe de această cercetare, ale cărei concluzii îi vor fi puse la dispoziţie’.

Vincent a mai adăugat că orice produs modificat genetic pus în vânzare în UE este obligatoriu supus unor investigaţii pe o durată de trei luni înainte de a fi scos pe piaţă. În replică, jurnaliştii i-au atras acestuia atenţia că experimentul pe rozătoare a durat doi ani.

În total, acest experiment a cuprins 200 de şobolani, care au fost împărţiţi în trei grupuri. Primul grup a primit ca hrană porumb modificat genetic. Rozătoarelor din al doilea grup le-a fost administrat porumb modificat genetic tratat cu cel mai comun erbicid din lume Roundup. Al treilea grup de rozătoare a beneficiat doar de porumb obişnuit tratat cu erbicide.

Studiul a relevat o rată de mortalitate semnificativ mai mare la rozătoarele care au fost hrănite cu porumb modificat genetic tratat cu erbicid în comparaţie cu şobolanii care au beneficat de porumb obişnuit. Rozătoarele care au avut în dietă OMG sufereau de tumori mamare, leziuni hepatice şi renale severe, conform unei recenzii a experimentului publicat în revista Food and Chemical Toxicology, care a fost prezentat miercuri în cadrul unei conferinţe de presă la Londra.

O prezentare completă a acestui studiu va avea loc la 26 septembrie în Franţa împreună cu filmul ‘Suntem cu toţi cobai’ de Jean-Paul Jaud.

‘Criminal este faptul că toate acestea nu au fost testate mai înainte, că autorităţile sanitare nu au cerut studii mai îndelungate şi, iată, de 15 ani peste tot în lume se comercializează produse modificate genetic’, a afirmat profesorul Gilles-Eric Seralini.

Prima reacţie la acest studiu a venit din Franţa, unde ministrul agriculturii Stéphane Le Foll s-a pronunţat pentru o certificare mai riguroasă a OMG-urilor în UE.

Cunoscutul militant împotriva OMG-urilor, deputatul José Bové (Grupul Verzilor/Alianţa Liberă Europeană, Franţa din Parlamentul European) a cerut Bruxellesului ‘interzicerea imediată a utilizării unor astfel de culturi’ în Europa.
UPDATE: Franța va interzice OMG dacă amenințarea este reală
Premierul francez, Jean-Marc Ayrault, a anunţat joi că, dacă pericolul organismelor modificate genetic (OMG) va fi dovedit, atunci Franţa ‘va susţine la nivel european’ interzicerea lor, reacţie ce vine după publicarea unui studiu alarmant pe această temă, relatează AFP.
‘Publicarea unui studiu în care cercetătorii francezi contestă serios siguranţa pe termen lung a consumului de porumb modificat genetic NK 603 a determinat sesizarea imediată a agenţiei pentru siguranţă sanitară şi a autorităţii europene pentru siguranţa alimentelor’, a declarat premierul francez într-un discurs susţinut la Dijon. ‘Am cerut o procedură rapidă, de ordinul a câtorva săptămâni, care să permită verificarea valabilităţii ştiinţifice a acestui studiu’, a adăugat el. ‘Dacă rezultatele sunt concludente, ministrul agriculturii Stephane Le Foll va susţine la nivel european interzicerea acestor OGM’, a precizat Ayrault.
Franţa şi Belgia şi-au sesizat miercuri autorităţile sanitare după publicare acestui studiu, în care se arată că şobolanii care au fost hrăniţi cu porumb modificat genetic al companiei americane Monsanto au dezvoltat tumori canceroase de dimensiunea unei mingi de ping-pong.
SURSA: Agerpres