Desemnarea administratorului Fondului Proprietatea (FP), după un proces de selecţie lung şi anevoios, s-a lăsat cu scandal, preşedintele Consiliului de Supraveghere al FP, Mircea Ursache, solicitând guvernului să nu aprobe contractul cu noul administrator, Franklin Templeton Investments.

„Astăzi, la Fondul Proprietatea, cheltuielile cu salariile şi indemnizaţiile sunt 5,25 milioane de lei (aproximativ 1,5 milioane de euro). Nu îşi poate permite nimeni să crească cheltuielile de 16 ori, de la 1,5 milioane euro la 19,6 milioane euro”, a spus Ursache, citat de Mediafax. El a adăugat că va solicita Guvernului să nu dea mandat pentru încheierea unui contract cu un administrator privat.

Compania americană Franklin Templeton Investments a câştigat, săptămâna trecută, licitaţia pentru administrarea Fondului Proprietatea, având o ofertă mai bună decât a concurentului din etapa finală, Morgan Stanley Investment Management.

Acţionarii ameninţă cu procesul

Respingerea contractului cu Franklin Templeton, câştigătorul licitaţiei de administrare a Fondului Proprietatea, ar crea prejudicii enome acţionarilor privaţi, care vor da statul în judecată pentru a obţine despăgubirile în numerar, a declarat, Corin Trandafir, membru al Consiliului de Supraveghere şi, totodată, reprezintant al celor mai mari acţionari privaţi ai FP, familiile Malaxa şi Auschnit.

Listare la bursă până la sfârşitul anului

În ceea ce priveşte mult-discutata şi mult-aşteptata listare la Bursă a Fondului Proprietatea, acţiune care reprezintă însăşi esenţa funcţionării FP, Ursache a declarat că se va produce până la sfârşitul anului.

Această declaraţiea lui Mircea Ursache vine oarecum în contradicţie cu aceea privind contestarea numirii noului administrator. În contextul în care, potrivit documentaţiei de selecţie a administratorului, Franklin Templeton Investments va prelua atribuţiile de administrare efectivă a portofoliului de active şi toate atribuţiile Consiliului de Administraţie, inclusiv asigurareai procedurilor de listare a acţiunilor Fondului Proprietatea pe bursă, reluarea procedurilor de numire a unui nou administrator va întâria listarea la bursă.

Legat de acest aspect, Ursache afirmă că listarea FP la bursă nu depinde de selecţia administratorului şi se va putea realiza de către actuala formulă de conducere, respectiv directoratul şi Consiliul de Supraveghere.

Despăgubiri pentru cei expropriaţi abuziv

SC Fondul Proprietatea SA s-a constituit cu scopul de a asigurare resursele financiare necesare despăgubirii persoanelor expropriate abuziv. Despăgubirea se va face în acţiuni reprezentând valoarea actuală a imobilelor care nu se restituie în natură.

În urma îndeplinirii unor etape strict determinate de lege, titularii drepturilor de despăgubire vor deveni acţionari ai Fondului Proprietatea.

Dreptul de a deţine participatii la Fondul Proprietatea aparţine tuturor persoanelor fizice cărora li s-au acordat ori li se vor acorda despăgubiri prin echivalent în baza unor legi speciale de retrocedare.