Mai multe companii au trimis o petiție către Ministerul Fondurilor Europene, după ce proiectele pentru cercetare, precum și cele pentru IMM-uri s-au blocat.

Astfel, Adelina Pafitis, fosta consilieră a lui Dacian Cioloș, este acuzată că blochează planurile actualului ministru, Ioan Marcel Boloș.

Blocaj de mai bine de o lună

În ciuda comunicatelor oficiale, care spun că peste 1 miliard de euro vor fi injectați în economia românească, realitatea este că de mai bine de 30 de zile funcționarii MFE îl blochează pe Boloș, se arată în petiție, conform romaniatv.net.

Iar Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, spune că achizițiile de echipamente medicale și echipamente pentru protecția personalului medical, inclusiv dezinfectanți, vor fi decontate din fonduri europene.

”Din fonduri europene urmează să decontăm partea de echipamente medicale, echipamentele de protecţie medicală, iar pentru România, în plus faţă de rezerva pe care o avem, în limita unui plafon de 350 de milioane de euro, vom asigura decontarea echipamentelor medicale pe care le va procura fie Ministerul Sănătăţii, fie Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, fie unităţile sanitare, fie, după caz, autorităţile publice locale.

Decontarea din fonduri europene

Chiar în cursul zilei de mâine, după o discuţie pe care o voi avea cu domnul prim-ministru, voi propune o circulară care să meargă la unităţile sanitare din teritoriu ca să limpezim modalitatea de decontare din fonduri europene a echipamentelor medicale”, a spus Boloș la Digi24.

”Pe lângă ventilatoare, sisteme de monitorizare, injectomate, inclusiv partea de laringoscoape, toate aceste echipamente medicale care sunt necesare în momentul de faţă, vom asigura inclusiv decontarea echipamentelor de protecţie medicală ale medicilor şi personalului medical implicat în tratamentul bolnavilor.

Aici intră de la mănuşi pentru protecţia mâinilor, combinezoane, dezinfectanţi, tot ce înseamnă echipamente de protecţie medicale, un efort pe care România îl face în momentul de faţă pentru ca să asigurăm decontarea unei cantităţi cât mai mari de echipamente medicale pentru ceea ce înseamnă acţiunile ce se desfăşoară n momentul de faţă de unităţile sanitare”, a adăugat el.