Ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem iranian, a transmis duminică faptul că americanii vor fi expulzaţi din Irak şi Siria, acesta reluând cererea ca trupele americne să fie retrase din Orientul Mijlociu, reatează Reuters, citat de news.ro.

Conflict deschis în Orientul Mijlociu

Iranul a fost la un pas de a se afla într-un conflict deschis cu Statele Unite, după ce o dronă americană l-a ucis pe comandantul militar iranian Qassem Soleimani, la Bagdad, pe 3 ianuarie. Trei zile mai târziu, Teheranul a ripostat cu un atac cu rachete asupra unei baze americane din Irak.

Khamenei a spus că acţiunile americanilor în Afganistan, Irak şi Siria au făcut ca aceştia să fie urâţi, potrivit unui transcript al unui discurs adresat studenţilor şi publicat pe site-ul său.

”Americanii nu vor stat în Irak şi Siria şi vor fi expulzaţi”, a transmis Khamenei.

Luna trecută, preşedintele american Donald Trump a spus că a ordonat US Navy să tragă în navele iraniene care hărţuiesc navele americane, dar a spus ulterior că nu schimbă regulile militare referitoare la angajament. După anunţul lui Trump, şeful Gărzilor Revoluţionare Iraniene, generalul maior Hossein Salami, a spus că Iranul va distruge navele Statelor Unite, dacă securitatea sa va fi pusă în pericol în Golf.